Curtea de Apel Cluj pune capăt derogărilor de la Ministerul Agriculturii pentru utilizarea unor pesticide interzise în UE

Curtea de Apel Cluj pune capăt derogărilor de la Ministerul Agriculturii pentru utilizarea unor pesticide interzise în UE
| Foto: sursa https://www.euractiv.ro/

Două organizații de țărani, respectiv apicultori, câștigă în instanță procesul care pune capăt derogărilor ilegale pentru neonicotinoide, pesticide interzise în Uniunea Europeană, acordate de Ministerul Agriculturii 12 ani.

Curtea de Apel Cluj a decis, marți, suspendarea autorizațiilor emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide, substanțe interzise în Uniunea Europeană. Mai exact, Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea autorizațiilor nr. 16895/05.12.2024, nr. 16896/05.12.2024 și nr. 16897/05.12.2024, emise de Ministerul Agriculturii, până la soluționarea definitivă a procesului pe fond.

Procesul a fost inițiat de Eco Ruralis și ROMAPIS, două organizații care reprezintă comunități de țărani și apicultori din România. Acestea au contestat derogările acordate de MADR, argumentând că utilizarea neonicotinoidelor are un impact negativ asupra albinelor, polenizatorilor, agriculturii țărănești și agroecologiei.

Această măsură are efect imediat și executoriu, ceea ce înseamnă că utilizarea sau comercializarea neonicotinoidelor vizate trebuie să înceteze de îndată. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate face recurs în termen de cinci zile, informează G4Food, citată de economedia.ro.

Neonicotinoidele sunt pesticide extrem de toxice pentru albine și alte insecte polenizatoare, contribuind la colapsul coloniilor și la reducerea biodiversității. De asemenea, ele persistă în sol și apă, afectând ecosistemele și punând în pericol sănătatea umană.

„Aceasta este o victorie pentru țăranii din România, dar și pentru întreaga societate. Decizia de astăzi demonstrează că justiția poate corecta abuzurile administrației și poate proteja statul de drept și interesele țăranilor și micilor fermieri - care reprezintă majoritatea covârșitoare a agricultorilor români. 

Este un semnal clar că agricultura trebuie să evolueze către practici sustenabile, iar Ministerul Agriculturii trebuie să înceteze politica derogărilor ilegale care au favorizat distrugerea biodiversității”, declară Ramona Duminicioiu, președinta Asociației Eco Ruralis, citată de euractiv.ro.

Comenteaza