Dezbateri intense pe Bugetul Aeroportului Cluj. Explicațiile oferite de directorul Ciceo / Cum a fost prevenită o tragedie
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 27 Mar 2025, 17:15
- Administraţie
- Ascultă știrea

Aprobarea bugetului Aeroportului Internațional Cluj fusese amânată cu o săptămână după ce directorul David Ciceo nu a fost prezent la ședința trecută, iar unul dintre consilieri județeni a atras atenția asupra unei cheltuieli ciudate a aeroportului.
La ședința extraordinară a forului administrativ județean de joi, 27 martie 2025, directorul general al Aeroportului „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a fost prezent pentru a explica cum este creionat bugetul și pentru a răspunde la întrebările consilierilor județeni.
„Ne propunem în acest an un număr de 3,38 milioane de pasageri. Anul trecut am avut 3,2 milioane. Avem o creștere și în acest an, deși este o perioadă foarte complicată din punct de vedere al traficului aerian. Nu există destule aeronave pe piață. Cei de la Wizz Air au avut probleme cu motoarele a zeci de aeronave. De asemenea, întârzie și livrările la aeronavele Boieng. Anul acesta preconizăm o creștere a veniturilor, a profitului.
Având în vedere că se preconizează o scădere a sprijinului SUA în Europa, investitorii sunt foarte prudenți. Asta influențează și traficul. Aeroportul Internațional Cluj a fost recunoscut ca exemplu de bune practici ca aeroport regional în Europa. Ne propunem venituri totale de aproximativ 202 mil. lei, în creștere față de anul trecut. Cheltuielie totale sunt de 188 mil. lei, iar profitul brut este de 13 mil. lei.
Consider că este relevantă evoluția profitului. În 2023 am avut 6 mil. lei profit, anul trecut 8,6 mil., iar anul acesta estimăm o creștere cu 61% a profitului. Am reușit să realizăm foarte multe investiții pe fondurile europene. În ultimii trei ani am investit peste 100 de mil. euro, jumătate fiind fonduri europene. Am investit în siguranță, în securitate, am extins terminalul de pasageri. S-au extins și spațiile comerciale. Avem condiții de nivel european.
Estimăm să plătim Consiliului Județean anul acesta aprox. 3,7 mil. lei. Creșterea vine din spațiile comerciale. Discutăm în continuare cu companii aeriene pentru destinații noi și creșterea traficului. Este relevant și trebuie spus că avem o competiție foarte mare în Transilvania. Este o presiune foarte mare din partea companiilor aeriene ca să scădem tarifele. Noi vom avea anul acest o «taxă de stâlp» de aprox. 2,7 mil. lei.
Urmează să implementăm și un parc fotovoltaic. Este vorba de o investiție de 7 milioane de euro. Anul viitor vom deveni total independenți energetic. Totodată, urmează să înlocuim echipamentele de handling pe motorină și benzină cu echipamente electrice. Dorim să accesăm 12 mil. euro pentru a înlocui majoritatea echipamentelor pe care le avem. Dorim să creștem locurile de parcare pentru aeronave și așteptăm să se finalizeze devierea râului Someș pentru a extinde pista”, a afirmat directorul „aerogării” clujene.
Proiectul a „trecut” cu votul PNL-PSD-UDMR
Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a condus ședința de joi în absența lui Alin Tișe, care nu a putut fi prezent din motive „personale.
„Cred că discuțiile de astăzi au fost foarte oportune. Am vorbit chestiuni foarte importante. Cred că fiecare are dreptate în felul lui. Având în vedere că avem un contract juridic semnat, nu prea cred că avem ce face legat de acesta. Consider că este nevoie de o mai bună colaborare cu conducerea aeroportului și cred că împreună vom putea face lucrurile să meargă și mai bine”, a transmis Rațiu.
Grupurile de consilieri județeni ai USR și AUR s-a abținut de la vot, astfel proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 19 voturi „pentru”.
Întregul proiect de hotărâre poate fi consultat AICI.
Ce a spus directorul Aeroportului despre controversa tăierii ierbii
Consilierii județeni au avut noi întrebări legate de contractul care prevede tăierea ierbii de la Aerportul Internațional Cluj. Amintim că săptămână trecută consilierii județean au amânat aprobarea bugetului pentru anul 2025 din cauza unei licitații considerată „cu cântec”. Mai multe detalii AICI.
„Întreaga achiziție este corectă. Fostul contract cu acel fermier a fost reziliat deoarece a pus în pericol siguranța traficului aerian. Tăierea ierbii este deosebit de importantă. Este un element de siguranță. Am fost atenționați de Wizz Air în mod repetat. Am avut mai multe incidente cu păsările în trecut când acel fermier se ocupa de tăierea ierbii. Incidentele cu păsările pot duce la accidente mortale. Am avut incidente și cu iepurii. De asemenea, am avut un incendiu extins de vegetație în acea vreme. Putea fi un dezastru acolo. Puteau să moară 200 de oameni. Aeroportul a invitat alți fermieri care au analizat situația la fața locului. La noi nu este o simplă tăierea pe un câmp, ci este un standard foarte ridicat. Trebuie să fie respectate niște dimensiuni clare. Totodată, accesul este foarte limitat pentru a tunde iarba. Noi avem aproape 100 de mișcări de aeronave pe zi. Nu se poate tunde iarba în continuu. Au fost zile în care au putut interveni doar o oră. Deci nu se pot face comparații cu alte domenii sau alte aeroporturi”, a explicat David Ciceo.