News alert După Carbochim și Sanex, urmează Armătura: blocuri cu peste 1.000 de apartamente, hotel, magazine și restaurante, creșă și promenadă pe lângă Nadăș

După Flacăra, Someșul, Libertatea, CUG, Clujana, Carbochim, Sanex, acum vine rândul Armătura. PUZ-ul de restructurare urbană (platforma industrială Armătura) str. Gării – str. Brândușelor a fost pus în consultare publică. Proiectanții sunt cei de la TransForm.

Soluția de restructurare propusă este reprezentată de un ansamblu mixt unde funcțiunea dominantă va fi locuirea colectivă. Pe lângă aceasta sunt propuse funcțiuni de comerț, servicii, terțiare, turism și învățământ pentru a echilibra structura funcțională. Suprafața totală este de 40.977 mp.

Zona este amplasată adicent râului Nadăș și prin procesul de restructurare al zonei industriale se va elibera de construcții și platforme betonate în scopul renaturalizării și integrării în circuitul public, în corelare cu proiectele aprobate la nord și est și aflate în curs de implementare. ''Arealul studiat este platforma industrială Armătura, parte dintr-un lanț de platforma industriale aflate în proximitatea nordică a căii ferate și care conform strategiei de dezvoltare și a planului urbanistic general al municipiului trebuie restructurate, cu mutarea activității industriale spre exteriorul intravilanului. Restructurarea acestora este în stadii diferite, platforma Libertatea și Tehnofrig fiind în curs de restructurare, platforma Mucart are un plan urbanistic zonal aprobat iar platforma Carbochim are procedura de restructurare încheiată''. Totodată se află lângă parcul Armătura – parc a cărui modernizare a fost finalizată în luna Iulie a anului 2023, dar și Parcul Feroviarilor, recent reabilitat.

Plan de acțiune

1. Etapa 1. Realizarea imobilului aferent parcelei 1, a imobilului de învățământ și modernizarea infrastructurii;
2. Etapa 2. In etapa a doua se vor construi restul imobilelor propuse prin Planul Urbanistic Zonal, demararea lucrărilor pentru această etapă se va face după luna Ianuarie 2027.
3. După finisarea construcțiilor se va realiza spațiul pentru circulațiile pietonale și se vor amenaja spațiile verzi;
4. Se va realiza transferului de proprietate a obiectivelor de utilitate publică propuse către domeniul public al UAT Cluj-Napoca;

Toate costurile aferente proiectului, inclusiv cele cu obiectivele de utilitate publică propuse în afara zonei reglementate, vor fi suportate de către inițiatorul planului urbanistic.

Propunerea prezintă 13 parcele din care:

• Parcelele 1, 2, 3 și 4 sunt rezervate pentru construirea locuințelor și a funcțiunilor conexe
• Parcela 5 este destinată dotărilor publice
• Parcela 7 și 8 sunt destinate ca rezervă de urbanizare pentru imobilele cu front la strada Brândușelor care aparțin UTR-ului RrM1, pentru acestea se va aplica regulamentul aferent RrM1.
• Parcela 6 și 9 vor fi amenajate ca spații verzi
• Parcelele 10, 11 și 12 sunt destinate modernizării infrastructurii de drumuri
• Parcela 13 este rezervată pentru realizarea accesului

Conform documentație, cea mai înalăt clădire va avea regim de înălțime P+10.

Modernizarea circulației 

Organizarea circulației și a transportului în comun (modernizarea arterelor de circulație, asigurarea locurilor de parcare + garare; amplasarea stațiilor pentru transportul în comun; amenajarea unor intersecții etc.) presupune:

- Circulații auto și pietonale aferente regularizării străzii Oașului Fundătură, la 3 benzi de circulație auto și trotuar de 1,5 m.
- Modernizarea străzii Gării prin adăugarea unei benzi pentru a fluidiza circulația din intersecții, asigurarea unei stații de BUS cu lungimea utilă de 30 de m, circulație pietonală de 2 m înspre amplasament.
- Amenajarea intersecției tip “T” a străzii Oașului Fundătură cu strada Gării, care va beneficia de spațiu de stocaj pentru virajul la stânga.
- Trecerile de pietoni se vor prevedea cu instalații de supra-iluminare.

Necesar parcări auto 1.293, din care 1.119 pentru apartamente, 28 comerț, 46 alimentație publică, 1 gym, 85 birouri, 13 hotel, 5 creșă. Sunt prevăzute și 262 stații de încărcare și 1.233 parcări velo. Parcajul necesarului de autovehicule și de biciclete se va realiza în interiorul parcelei

În cadrul zonei reglementate prin prezentul PUZ sunt stabilite următoarele obiective de utilitate publică:

- Realizarea unui imobil cu funcțiunea de cresă care să poată acomoda minim necesarul din proiectul Armătura și trecerea cu titlu gratuit în Domeniul Public a unei suprafețe de 1695,30 mp – aferentă realizării realizării creșei (Parcela 5).
- Realizarea și amenajarea suprafeței verzi din interiorul amplasamentului, trecerea cu titlu gratuit în domeniu public a suprafeței 2677,23 mp.
- Modernizarea străzii Gării și Oașului Fundătuă, asigurarea zonelor de stocaj pentru fluidizarea traficului, prevederea unei stații de BUS și trecerea unei suprafețe de 539,97 mp din proprietate privată în domeniu UAT Cluj-Napoca în vederea modernizării infrastructurii.
- Păstrarea și integrarea în viitoarea dezvoltare a turnului de apă, a bucății de cale ferată ce deservea platforma Armătura, a unora din elementele constructive ale clădirilor industriale;

În total, un procent de aproximativ 12 % din totalul suprafeței reglementate va trece în proprietatea UAT
Cluj-Napoca. Dezmembrarea pentru cedarea suprafeței în Domeniul Public se va face după recepția lucrărilor finale de construcție. Astfel beneficiarul va putea preda “la cheie”, lucrările aferente obiectivelor de utilitate publică.

Beneficiar KORO LANDO REAL ESTATE S.R.L..Acționarul majoritar al acestei firme este din Austria și deține o treime din acțiunile de la Armătura. Practic, terenurile au fost vândute, în 2021, în baza unei datorii mai vechi pe care fabrica clujeană o avea față de austrieci. ''Prețul de vânzare este echivalentul în lei al sumei de 9.500.000 EURO, la cursul BNR din ziua plății''. 

Privatizată în 1996, iar un an mai târziu listată la Bursa de Valori București, societatea Armătura activea în domeniul armăturilor metalice având ”experienţă în producţia de armături pentru instalaţii termice şi de alimentare cu apă si gaz, înglobând azi în portofoliul de produse peste 1.500 de articole tipodimensionale. E cotată la Bursa de Valori București din 1997 iar din 2004 și până acum principalul acționar a fost Herz Armaturen Austria.

Koro Lando este o firmă din Răscruci, Cluj, cu obiect de activitate - cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, care potrivit platformei Confidas.ro are ca acţionar majoritar compania austriacă Herz Armaturen Gesmbh. Are 0 angajați și un profit de 806,723.00 lei, în 2023.

Terenul Armătura a avut obligații de mediu

Despre terenul Armătura se bănuia că are probleme de contaminare. Totuși, în 2020, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj arăta că ”SC Armătura SA a obținut obligațiile de mediu la încetarea parțială a activității, respectiv la secțiile turnătorie fontă și turnătorie neferoase, precum și parțial montaj. În prezent, SC Armătura SA este în procedură de autorizare pentru activitatea care se desfășoară în prezent pe amplasament. În cazul în care activitatea desfășurată va fi supusă unei proceduri de vânzare a pachetului majoritar de acțiuni, vânzare de active, fuziune, divizare, concesionare, ori în alte situații care implică schimbarea titularului activității, precum și în caz de dizolvare urmată de lichidare, faliment, încetarea activității, societatea va trebui să solicite alte obligații de mediu”. Oficialii instituției completau că, prin obținerea obligațiilor de mediu, cei de la Armătura trebuie să reglementeze din acest punct de vedere situația terenului. În același timp, oficialii de la Agenția de Mediu Cluj precizau că Armătura nu figurează ca sit contaminat în Inventarul Național al Siturilor Contaminate.

De asemenea, reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj aratau că ”pe terenul deținut de către SC Armătura în Municipiul Cluj Napoca nu au fost identificate probleme semnificative de mediu ca urmare a controalelor efectuate în anii 2018 – 2019”.

În perioada 18 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025 publicul este invitat să transmită propuneri și observații cu privire la propunerea PUZ pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la registratura primăriei, Calea Moților nr. 3

Comenteaza