Primarul Dejului: “Nu voi ceda niciodată presiunilor de tip mafiot”

Primarul Dejului: “Nu voi ceda niciodată presiunilor de tip mafiot”
Referitor la acuzele care mi se aduc în cadrul articolului publicat în cotidianul dumneavoastră în data de 28 noiembrie, la pagina 7, vreau să transmit că îl voi acţiona în instanţă pe cetăţeanul Ozsvath Mircea pentru prejudicii aduse dreptului la imagine şi demnitate, iar suma care va fi acordată drept despăgubire, o voi folosi pentru sprijinirea copiilor, care provin din familii nevoiaşe, de la Centrul de zi „Familia şi copilul” din Dej.

Demersul meu are la bază următoarele aspecte:

În calitate de primar am un respect deosebit pentru lege şi respectarea ei.
De asemenea, în aceeaşi calitate, am tratat întodeauna cu acelaşi respect cetăţenii municipiului fără să ţin seama de poziţia socială a acestora . Pentru mine toţi sunt sunt egali în faţa aplicării actului administrativ şi a legilor.

Timp de peste 10 ani am ocupat funcţii de demnitate publică, iar activitatea mea a fost apreciată de dejeni şi răsplătită de aceştia prin încredinţarea unui nou mandat de primar în acest an. Sunt convins că, în alegerea făcută de dejeni, un rol major a avut faptul că sunt un om cinstit şi aplecat asupra problemelor fiecărui cetăţean, şi pentru că am gestionat cu maxima responsabilitate cheltuirea banului public. Este de notorietate faptul că întodeauna am pus interesul public mai presus de interesul personal şi de partid. Din punctul meu de vedere, cetăţeanul mai sus amintit are un comportament nesincer şi face acuzaţii grave, fără nici un temei, neavând probitatea morală de a face acest lucru.

De aceea, cred că acţiunea şi demersul declanşat de domnul Ozsvath Mircea are un caracter diversionist, probabil electoral, şi are drept scop denigrarea imaginii publice a instituţiei primarului municipiului Dej, în plină campanie electorală.

Lucrurile afirmate de acesta sunt ireale şi nefondate. Afirmaţia acestuia este ilogică deoarece a susţinut că după recuperarea moştenirii, constând în parcul unde este amplasată statuia poetului Mihai Eminescu sau terenul de sport din cartierul 1 Mai, o va ceda în proprietatea personală a primarului în schimbul unei proprietăţi a familiei Morar de la periferia oraşului. Eu, care nu am retrocedat niciun metru pătrat de teren din domeniul public, să devin peste noapte proprietarul parcului Eminescu sau al terenului de sport din 1 Mai? Numai un om fără raţiune ar putea crede aşa ceva. De aici se poate vedea caracterul rău intenţionat al domnului Ozsvath Mircea.
Niciodată deciziile primarului privind domeniul public nu au fost condiţionate de negocieri privind obţinerea vreunui avantaj personal.

În urma solicitărilor cetăţeanului Ozsvath Mircea am refuzat despăgubirea în natură a terenurilor solicitate, datorită faptului că acestea fac parte din domeniul public al municipiului având utilitate publică: Parcul Mihai Eminescu, teren de sport din cartierul 1 Mai .


În ceea ce priveşte clădirea situată pe strada Regina Maria ( fosta Policlinica Militară), aflată în administrarea Ministerului Apărării, primarul nu are competenţe de atribuire sau retrocedare.
În aceste condiţii, cu multă responsabilitate faţă de domeniul public, şi în acelaşi timp respectând legea, am emis dispoziţia nr. 320 din 7.03.2011 prin care am propus acordarea de despăgubiri în condiţiile legii 247/2005 pentru suprafaţa de 1606 mp.
Am procedat în acest fel pentru că am considerat că domeniul public trebuie apărat iar de când sunt primar, din anul 2008, nu am emis nici o dispoziţie de retrocedare care să afecteze domeniul public. Acest lucru este verificabil.
Petentul a fost nemulţumit de dispoziţia primarului şi a atacat-o în instanţă la Tribunalul Cluj iar prin sentinta nr.331/2012 i s-a respins acţiunea formulată. Mai mult decât atât, recursul la Curtea de Apel Cluj a fost respins ca nefondat, decizia Curţii de Apel Cluj fiind irevocabilă. Prin acest lucru a fost confirmat faptul că decizia primarului a fost corectă şi în spiritul legii.

În calitate de primar sunt de-a dreptul consternat de neadevărurile formulate şi de atacul murdar la adresa mea. Vreau să-i asigur pe toţi concetăţenii mei că voi avea o aceeaşi atitudine şi grija faţă de patrimoniul municipiului nostru.

Consider că pe lângă prestigiul persoanei mele trebuie să apăr şi prestigiul instituţiei primarului astfel încât cetăţenii municipiului Dej să ştie că domeniul public este bine protejat şi nu este la dispoziţia aventurierilor imobiliari. La modul cum au fost aduse aceste acuzaţii, ar trebui să înţelegem că oricine poate acuza de orice faptă, fără a aduce o minimă probă în acest sens. Daca ar fi fost un minim adevăr în cele reclamate, dacă acest cetăţean ar fi urmărit respectarea legii, ar fi sesizat organele în drept ale statului pentru a lua măsuri şi a cerceta aceste aspecte la data pretinsei lor consumări.

Nu voi ceda niciodată şantajului şi presiunilor de orice fel cât timp voi conduce această instituţie, şi sunt convins că dreptatea va triumfa în scurt timp şi în această situaţie, în spiritul legii pe care am jurat să o apăr şi o apăr cu demnitate şi respect pentru cetăţeni.

Primarul municipiului Dej, Morar Costan

 

 

 

Etichete
Comenteaza