Directorul Terapia: "Forţa de muncă ieftină păstrează investitorii la Cluj"

Directorul Terapia:
Dragoş Damian, director general al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, susţine că forţa de muncă mai ieftină reprezintă un avantaj important pentru atragerea investitorilor.

"Costurile cu angajaţii sunt mai mici decât în alte părţi şi ar fi bine să le menţinem la un nivel redus. În schimb, costurile de producţie industrială s-au majorat, aşa cum a remarcat conducerea Napolact. Important este să şi educăm consumatorul local ca să cumpere produse de aici. Pe de altă parte, statul trebuie să decidă care sunt direcţiile strategice pe care România trebuie să meargă, iar acelaşi lucru să se întâmple şi în cadrul regiunii noastre. Pe plan regional se pot crea clustere de energie şi industrie", afirmă Damian.

El este de părere că producătorilor clujeni din industria alimentară, precum Napolact, le va fi greu să se bată în preţuri cu cei din străinătate. "O mare companie multinaţională care vinde 10.000 de tone în 20 de ţări îşi negociază preţuri mult mai mici decât un producător local care vinde 1 tonă de brânză. Taxa de raft pe care o plătesc firmele româneşti este mult mai mare decât pentru cei străini. Acesta este efectul globalizării", menţionează directorul Terapia Ranbaxy.

Conducerea FrieslandCampina, grup olandez care controlează societatea clujeană Napolact, a anunţat astăzi că va păstra capacitatea de producţie de la Baciu, dar că a decis să majoreze preţurile produselor. În cazul în care se va recurge la disponibilizări, angajaţii vor fi anunţaţi cu nouă luni înainte, conform reprezentanţilor companiei.       

Comenteaza