Băsescu: "Guvernul plânge după bani, măreşte fiscalitatea, dar îngroapă bani în Autostrada Transilvania"
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Aug 2013, 20:05
- Economie
- Ascultă știrea

"S-a procedat fără cap, s-a renunţat la contract fără să se pună nimic în loc", spune Băsescu.
"Trag un semnal de alarmă special pentru Autostrada Transilvania. Fac apel la presă. Aici s-a procedat ca şi la Tronsonul Nădlac - Arad, fără cap. S-a făcut anularea contractului fără să se pună ceva în loc. Sunt zone care se degradează. De exemplu, podul peste Someşul mic, de la Gilău, mai trebuie doar câteva bretele şi pus asfaltul. Aşa a fost abandonat, şi acum se degradează. Guvernul nu finalizează lucrarea pentru câteva milioane de lei. Asta inseamna incapacitate. De asemenea, sunt foarte multe picioare, piloni de poduri turnate, la care betonul a rămas 1,5-2 în afară. Dar vă imaginaţi ce se va intâmpla cu acel fier şi o intreagă lucrare va trebui reluată. Am văzut eu personal cum se degradează podul de la Gilău peste Someşul Mic. Acolo s-au început lucrările şi mai trebuie doar câţiva kilometri de autostradă ca podul să fie funcţional".
Băsescu spune că a văzut "milioane de tone" de materiale de construcţii pe marginea proiectului de autostradă. "Se vor fura, vor dispărea; sunt grinzi de beton, grinzi metalice, pietriş pentru fundaţii. M-am interesat dacă există contract cu o firmă de pază, măcar. Există, dar în foarte puţine locuri am văzut paznici", a spus preşedintele. "E vorba de bani mulţi, care au fost abandonaţi. Ne mai trebuie nişte sume minimale, încă 2-3-5 kilometri, să fie valorificaţi prin punere în funcţiune sau măcar finalizarea viaductelor şi podurilor, pentru a se conserva. Guvernul plânge după bani, măreşte fiscalitatea, dar îngroapă bani în Autostrada Transilvania", spune Băsescu, adăugând, totuşi, că anularea contractului cu Bechtel "a fost bună în principiu". "Dar să pui ceva în loc, altfel mi se pare o lipsă de minim simţ managerial; e dispreţ pentru bani", adaugă el. "Şi nu sunt banii celor care au luat deciziile respective".
Aşa arată din satelit podul peste Someş, de la capătul Autostrăzii Transilvania din Gilău:
Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.
Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri. Contractul iniţial cu Bechtel nu se mai găseşte nicăieri: actualul ministru Dan Şova a făcut plângere la DNA, iar fostul ministru Anca Boagiu îl acuză pe Şova că ascunde contractul original.