Şomaj tehnic transformat în şomaj definitiv la Mechel

Şomaj tehnic transformat în şomaj definitiv la Mechel
135 de angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii, disponibilizaţi din octombrie. Oamenii vor primi 3 salarii compensatorii.

Combinatul Mechel Câmpia Turzii va funcţiona fără o treime din angajaţi din 7 octombrie. 135 de oameni, care se află în şomaj tehnic, vor intra în şomaj definitiv, potrivit unei decizii a patronatului.

Potrivit sindicaliştilor este vorba despre aceiaşi oameni care ar fi trebuit să fie concediaţi în luna iulie. "Practic noi am câştigat procedura în instanţă, asta înseamnă că trebuie să ne anunţe înainte cu 100 de zile eventualele concedieri. De data asta ne-au anunţat, iar în 7 octombrie vor fi disponibilizaţi 135 de salariaţi din toate ramurile. Motivele sunt aceleaşi: lipsa comenzilor şi imposibilitatea plăţii salariilor, pentru că firma care administrează combinatul, Nikarom, nu are bani", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, liderul sindicatului Industria Sârmei Câmpia Turzii, Ioan Pascu.
Angajaţii Mechel care urmează să fie daţi afară se află în şomaj tehnic de 3 luni, adică primesc 75% din salarii şi nu se prezintă la muncă. "Oamenii s-au bucurat că am amânat cât am putut decizia, cu 100 de zile. Ei nu au mai fost la muncă şi sunt plătiţi cu 75% din salarii. Ei vor primi 3 salarii compensatorii conform contractului colectiv de muncă", a punctat liderul de sindicat.

La Mechel Câmpia Turzii lucrează 370 de angajaţi. Sindicatului Mechel a contestat, în luna iulie, în Tribunal, măsura concedierii colective în cazul a 148 de angajaţi. Reprezentanţii salariaţilor au arătat, atunci, că decizia a fost ilegală pentru că nu s-a justificat nici din punct de vedere al producţiei, dar nici din punct de vedere financiar, combinatul având încasări şi pentru luna iunie. La ora actuală, la Mechel Câmpia Turzii mai funcţionează o singură secţie - trăgătoria de oţel. Potrivit sindicaliştilor, la începutul acestei luni au intrat în combinat 3.000 de tone de materie primă.

 

 

Comenteaza