Salvarea Dejului: hârtia igienică

Salvarea Dejului: hârtia igienică
Primarul Costan Morar promite să găsească teren disponibil pentru a aduce aici investiţia de 150 de milioane de euro programată de compania SCA în Alba.

Industria Dejului se va revigora prin mutarea fabricii de hârtie igienică programată iniţial la Petreşti de către Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul municipiului, Costan Morar. Unitatea ar urma să fie amplasată lângă unitatea Pehart Tec.

„În calitate de primar sunt conştient că o comunitate nu se poate dezvolta fără industrie, domeniul care ofera cele mai multe locuri de muncă. Dejul reprezenta înainte de Revoluţie un pol industrial şi avea tradiţie în industria hârtiei prin combinatul de celuloză şi hârtie care avea mii de angajaţi. Mă bucur că această industrie se revigorează acum în oraşul nostru prin noua investiţie realizată de Metalicplas Impex. Dezvoltarea acesteia pe viitor ar însemna mult mai multe locuri de muncă în oraş, de aceea sprijin orice demers în acest sens, iar dacă grupul MGTec doreşte să-şi transfere capacitatea de producţie de la Petreşti la Dej, voi face tot ceea ce depinde de mine ca această investiţie să se materializeze", a spus Morar.

Investiţia SCA, companie care operează marca de hârtie igienică Zewa, urmează să fie relocată la Dej, după ce Consiliul Local Sebeş a respins scoaterea la licitaţie a unui teren de 3,6 ha din domeniul privat al municipiului, solicitat pentru amplasarea noii linii de producţie, conform alba24.ro. Investiţia era estimată la 150 de milioane de euro, urmând să genereze 100 de locuri de muncă. Terenul vizat de SCA era situat lângă fabrica Pehart Tec, al cărei patron este omul de afaceri Ioan Tecar. Acesta l-ar fi informat pe prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, cu privire la relocarea afacerii sale şi a investiţiei Zewa. Tecar va concedia în prima fază 100 din cei 400 de angajaţi, iar din primăvară va muta fabrica la Dej, a precizat Feneşer.

Suedezii erau interesaţi de amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, dar consilierii locali au fost mai prudenţi după ce unii au fost trimişi în judecată pentru licitaţia unui teren pentru amenajarea fabricii de bere Albacher. Procurorii au considerat că preţul de vânzare a fost mult sub valoarea reală a terenului. SCA este un producător internaţional de produse pentru igienă şi hârtie, cu 50.000 de angajaţi, care dezvoltă produse de îngrijire personală, batiste nazale, soluţii de ambalare, hârtie pentru publicaţii şi produse din lemn solid. SCA are mărci comercializate în 100 de state, printre care Zewa, TENA, Tork, Libero, Libresse, Regio, Velvet, Plenty, Sorbent şi Edet. Fiecare a cincea rolă de hârtie igienică din Europa este produsă de SCA.

Tecar şi-a deschis fabrica în vară

Grupul MG Tec a inaugurat în vară la Dej o fabrică de hârtie tissue, cu o capacitate de 80 tone/zi, ce urma să absoarbă din foştii angajaţi ai societăţilor Nokia România şi Eurest. Hala de producţie ocupă 6.720 mp, în vecinătatea parcului industrial privat, iar investiţia a fost de 17 milioane de euro, din care 4,5 milioane bani europeni. Ofertele erau pentru posturile de motostivuitorist, operator maşină hârtie, gestionar, referent achiziţii, ospătar, bucătar, macaragiu pod rulant, lucrător în structuri de construcţii. La recrutările care au avut loc în iulie s-au prezentat 450 de persoane, dintre care 180 de lucrători disponibilizaţi ai Nokia şi Eurest.

Etichete
Comenteaza