Ce spun economiştii clujeni de Electorata lui Ponta

Ce spun economiştii clujeni de Electorata lui Ponta
Doi analişti economici analizează în studioul Realitatea TV Cluj noua măsură anunţată de Guvernul Ponta, de a ajuta persoanele cu probleme la plata datoriilor la bănci prin plata a jumătate din rată.

Iosif Pop şi Emil Culda sunt doi analişti financiari şi spun că măsura anunţată de Ponta nu e rea, chiar dacă nu va face o mare diferenţă. "Statul, prin fiscalitatea introdusă din 2014, a devenit un fel de căutător asiduu în buzunarele noastre. şi nu toată lumea suportă această asiduitate", spune Pop. "Această măsură e o redistribuire de la cei care au şi pot la cei care nu au şi iau de la stat ceva. După mine e o acţiune practică, utilă, în sensul că rezolvă o situaţie - limită pe o perioadă limitată, ajută băncile să-şi recupereze o parte din rata pe care o au de recuperat şi se întorc nişte bani în bănci".

Totuşi, avertizează el, banii nu vor ajunge în mâna persoanelor fizice. În plus, prin această măsură vor pierde, într-o măsură destul de importantă, cei care pot contribui la bugetul de stat "şi duc povara noilor taxe", spune Pop.

Măsura anunţată de Ponta e populistă şi în mare parte inutilă, opinează Culda. "Cred că e o măsură socială, populistă - o combinaţie pe care o cunoaştem dintre stat şi bănci, chiar dacă se evocă nevoiele cetăţeanului cu o situaţie financiară mai dificilă. Probabil că produce nişte fluxuri financiare în economie, nu e un deranj chestia asta, dar nu e o măsură care să mă convingă că guvernul se gândeşte şi chiar are idei mai inovatoare în cepriveşte mecanismele economiei reale", spune el, adăugând că această măsură "nu va face mare brânză".

Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu până la 4 miliarde de lei în 2014.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la 24 ianuarie, că Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor, dar numai în condiţii stabilite de stat, cu prelungirea scadenţei până la doi ani.

Potrivit unui proiect prezentat atunci, statul urma să ofere o reducere la plata impozitului cu cel mult 350 de lei, iar aceasta va fi aplicată doar la expirarea perioadei de reeşalonare.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat însă luni că reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe lună, dar nu mai mult decât impozitul datorat de fiecare persoană în parte.

 

Comenteaza