BUSINESS FOCUS. Recesiune tehnică confirmată

BUSINESS FOCUS. Recesiune tehnică confirmată
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat estimările provizorii cu privire la dinamica economiei interne în trimestrul II. Economia a scăzut cu 1% comparativ cu primul trimestru. În primele trei luni produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 0,2% faţă de trimestrul anterior. Altfel spus, recesiunea tehnică este confirmată.

 
■ Raportat la trimestrul II din 2013, PIB a crescut cu 1,2%, notându-se contribuţia cererii externe nete (0,9%): exporturile au consemnat un ritm de 10,5% an/an, superior dinamicii importurilor (8,4%).
 
■ Cererea internă a avut o contribuţie de doar 0,3% la ritmul anual al PIB în trimestrul II, dat fiind faptul că avansul consumului privat (cu 3,9% an/an) şi al consumului public (cu 3.8% an/an cel individual şi cu 1.1% cel colectiv) a fost contrabalansat de declinul formării brute de capital (cu 13.3% an/an), în linie cu estimările/aşteptările noastre (expuse la momentul comunicării estimării flash, pe 14 august).
 
■ Din perspectiva ofertei agregate se notează dinamica industriei (+2,1% an/an), a tranzacţiilor imobiliare (+1,4%) şi a industriei informatice (+9,8%). Agricultura a scăzut cu 7,6% an/an, iar construcţiile s-au contractat cu 5,2%.
 
■ În semestrul I din 2014 PIB a crescut cu 2,4% an/an, notându-se contribuţia cererii interne (+1,4%). Cererea externă netă a avut o contribuţie de 1% la dinamica anuală a economiei în prima jumătate a anului: exporturile au urcat cu 12,8% an/an, în timp ce importurile s-au majorat cu 10,6%.
 
■ La nivelul cererii interne se notează evoluţia consumului privat (+5,1% an/an), care a contrabalansat declinul consumului public (cu 0,2% cel individual şi cu 2% cel colectiv) şi, mai ales, contracţia investiţiilor productive (cu 11,2%).
 
■ Din perspectiva ofertei agregate se notează avansul industriei (cu 4,6% an/an), al tranzacţiilor imobiliare (cu 1,1%) şi al IT (cu 8,7%). Sectorul primar a scăzut cu 4,8%, iar construcţiile au consemnat un declin de 3,6%.
 
■ Evoluţia economiei României în primele şase luni reflectă evoluţiile divergente la nivelul cererii interne, îndeosebi între consumul privat şi investiţiile productive. În acest context, atragem atenţia cu privire la faptul că evoluţia consumului privat din semestrul I nu este sustenabilă fără o relansare durabilă a investiţiilor productive în economie.
 
■ Deşi formarea brută de capital fix a fost nefavorabil influenţată în prima jumătate a anului de situaţia din Ucraina, tăierea investiţiilor publice şi distorsiunile introduse de acciza la carburanţi şi taxele pe construcţii speciale, ne aşteptăm la o stabilizare şi o relansare graduală a investiţiilor începând cu semestrul II.
 
■ Vom revizui în scădere scenariul macroeconometric central pentru economia internă în perioada următoare prin încorporarea dinamicii componentelor PIB din trimestrul II, dar şi a primelor date comunicate deja pentru iulie.
 
Andrei RĂDULESCU
 
BT Research Team

Comenteaza