BUSINESS FOCUS. Scad investiţiile nete în economie

BUSINESS FOCUS. Scad investiţiile nete în economie
Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la dinamica investiţiilor nete în economie în trimestrul II. Ele au scăzut cu 9,1% an/an în trimestrul II, la 14,1 miliarde de lei.

 

■ Această evoluţie a fost determinată de declinul investiţiilor nete în utilaje (cu 16,1% an/an, la 5,9 miliarde de lei) şi în lucrări de construcţii noi (cu 7,5% an/an, la 6,7 miliarde). Alte cheltuieli de investiţii nete s-au majorat cu 20,8% an/an, la 1,5 miliarde.
 
■ În semestrul I investiţiile nete în economie s-au contractat cu 9,1% an/an, la 25.2 miliarde: componentele utilaje şi lucrări construcţii noi au scăzut cu 15,6% (la 11,2 miliarde), respectiv cu 7,7% an/an (la 11,2 miliarde). Alte cheltuieli de investiţii nete au crescut cu 21,3%, la 2,8 miliarde.  Cea mai mare parte a investiţiilor nete în economie în primele şase luni au fost în industrie (38,9%) şi comerţ/servicii (36,7%).
 
■ Dinamica nefavorabilă a investiţiilor din prima jumătate a anului a fost determinată de contextul regional (criza din Ucraina), contracţia investiţiilor publice, majorarea preţurilor la carburanţi şi taxarea construcţiilor speciale.
 
■ Se notează divergenţa între agricultură (cu un plus investiţional de 30% an/an la şase luni) şi restul sectoarelor din economie, în ceea ce priveşte investiţiile nete. Cu toate acestea, sunt semnale de inflexiune a investiţiilor nete în economie.
 
■ Conform previziunilor pe care le-am elaborat, dinamica anuală a investiţiilor nete în economia naţională ar putea reveni în teritoriu pozitiv începând cu trim. IV din 2014 (+3,5% an/an). În acest scenariu, investiţiile nete ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 12,2% în 2015 şi de 7,2% în 2016. Scenariul este susţinut de declinul costurilor de finanţare în economie (la minime istorice), coroborat cu relansarea creditării în lei; premise de majorare a investiţiilor publice, după contracţia severă din primele şapte luni ale anului curent; scutirea de impozit a profitului reinvestit din 1 iulie; nivelul record al încasărilor din export; relansarea cererii de consum intern.
 
Andrei RĂDULESCU
 
BT Research Team

Comenteaza