BUSINESS FOCUS. În 2014 creşte consumul privat

BUSINESS FOCUS. În 2014 creşte consumul privat
Institutul Național de Statistică a publicat evoluţia comenzilor noi în industrie în iulie, care au scăzut cu 4,9% lună/lună ca urmare a declinului componentelor bunuri de consum îndelungat și de capital cu ritmuri lunare de 0,9%, respectiv 11,9%.

 

Bunurile de uz curent și intermediare au consemnat creșteri lunare de 2,6%, respectiv 3,6%. Raportat la iulie 2013, comenzile noi în industrie s-au majorat cu 10,2%, în accelerare de la 1,4% an/an în iunie și cel mai bun ritm din perioada aprilie-iulie anul curent. Toate componentele au consemnat evoluții pozitive, notându-se dinamica bunurilor de capital (+12,7% an/an) și a bunurilor de consum îndelungat (+25,2%).
 
În primele șapte luni ale anului comenzile noi în industrie s-au majorat cu 7,1% an/an, evoluție determinată, în principal, de bunurile intermediare (+8,7%) și de consum îndelungat (+26,9% an/an). Bunurile de capital și de uz curent au consemnat ritmuri anuale de evoluție de 5,2%,  respectiv 7,9%.
 
La nivelul industriei prelucrătoare comenzile noi au consemnat un avans de 7,1% an/an în perioada ianuarie-iulie, notându-se dinamica ramurilor calculatoare/produse electronice și optice (+16,1%), textile (+17%), echipamente electrice (+18,9%) și mașini/utilaje (+19,8%).
 
Dinamica anuală a comenzilor de bunuri de consum îndelungat în iulie (+25,2% an/an) și primele șapte luni (+26,9%) reflectă momentul pozitiv din sfera consumului privat (ritm anual de 5,1% în primul semestru), după ajustarea din anii anteriori, evoluție susținută de majorarea salariului mediu net pe economie (cu 3,9% an/an la șapte luni), declinul costurilor de finanțare și relansarea creditării în lei.
 
Evoluţia comenzilor de bunuri de capital din primele șapte luni ale anului (+5,2% an/an) reflectă momentul dificil din sfera investițiilor productive (formarea brută de capital fix s-a contractat cu 11,2% an/an în semestrul I), puternic afectate de o serie de declinul investițiilor publice, criza din Ucraina, introducerea taxei pe construcții speciale, majorarea prețurilor la carburanți.
 
Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent, ne așteptăm în 2014 la o creștere a consumului privat cu 4,5% an/an și la o contracție a investițiilor productive cu 4,4% an/an. Pentru 2015-2016 previzionăm o relansare a fluxurilor investiționale în economie (ritmuri anuale de 8,8%, respectiv 8,5%), evoluție susținută de declinul costurilor de finanțare (la minime istorice) și relansarea creditării în lei; scutirea de impozit pe profitul reinvestit de la 1 iulie anul curent; relansarea economică europeană.

Andrei RĂDULESCU

BT Research

Comenteaza