BUSINESS FOCUS Mai mulți salariați în sectorul privat

BUSINESS FOCUS Mai mulți salariați în sectorul privat
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele privind costul forței de muncă în 2013. Numărul salariaților din economie a crescut cu 239.000, între decembrie 2012 și decembrie 2013, la 4,8 milioane, din care 73,4% în sectorul privat.

 

Din numărul total al salariaților în economia internă, 61% erau angajați de sectorul serviciilor, iar 36,7% în ramurile industriei. Statisticile INS indică faptul că în 2013 costul nominal mediu cu forța de muncă a crescut cu 5,2% an/an. Ajustând cu inflația, costul mediu cu forța de muncă a consemnat o creștere de doar 1.2% an/an în 2013.

Pe de altă parte, datele Eurostat exprimă o creștere a productivității muncii cu 4% an/an în 2013, ritm superior celui consemnat la nivelul Uniunii Europene (în medie, un avans de 0,6% an/an). Coroborând datele INS cu cele Eurostat, se poate nota faptul că în 2013 costul real unitar al muncii (indicator barometru pentru competitivitate) a scăzut cu 1% an/an în România. În Uniunea Europeană (UE) acest indicator a consemnat un declin anual de 0,4% în 2013.

Prin urmare, 2013 a fost al cincilea an la rând în care economia României a recuperat din decalajul de competitivitate consemnat în medie în UE. Cu toate acestea, în primul semestru din 2014 evoluția costului mediu cu forța de muncă s-a menținut peste 5% an/an, dar inflația a decelerat, la un nivel anual de doar 1%. Astfel, datele ajustate cu dinamica inflației exprimă o creștere importantă a costului mediu cu forța de muncă (peste 4% an/an).

Cu alte cuvinte, este de așteptat ca în 2014 să asistăm la o creștere a costului unitar al forței de muncă, mai ales în contextul contracției investițiilor productive, cu impact nefavorabil pentru productivitatea muncii. Trebuie, însă, menționat faptul că perspectiva reducerii CAS cu 5% de la 1 octombrie va contrabalansa impactul majorării costurilor salariale de la începutul anului până în prezent.

Din perspectiva termenului mediu-lung, considerăm că recuperarea decalajelor de productivitate/ competitivitate dintre România și UE este dependentă de factori precum relansarea sustenabilă, eficientizarea și prioritizarea investițiilor productive în economie; continuarea reformelor structurale și accentul pe inovare, cercetare, dezvoltare, educație.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

 

Comenteaza