BUSINESS FOCUS Scade numărul angajaţilor din construcţii

BUSINESS FOCUS Scade numărul angajaţilor din construcţii
Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat rezultatele sondajelor deconjunctură efectuate în luna septembrie la nivelul managerilor din principalele ramuri ale economiei naționale: industria prelucrătoare, sectorul de construcții, comerțul cu amănuntul și servicii.

Conform datelor INS, industria prelucrătoare ar putea accelera ușor în septembrie-noiembrie comparativ cu cele trei luni anterioare, pe o stabilitate a prețurilor și a numărului de salariați. Rezultatele sondajelor INS reflectă faptul că, pe termen scurt, cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare vor fi hârtia şi produsele de hârtie, respectiv produsele farmaceutice de bază.
 
Sectorul de servicii se va menține pe o tendință de creștere moderată pe termen scurt (până la finele lunii noiembrie), într-un climat caracterizat prin stabilitatea locurilor de muncă, dar și a prețurilor.
 
Cu toate acestea, activitatea din sfera comerțului cu amănuntul va stagna pe termen scurt, dinamică în decelerare (dată fiind scăderea recentă a comenzilor) după evoluția din perioada august-octombrie. Numărul de salariați din această ramură ar putea crește moderat, dată fiind proximitatea sărbătorilor de iarnă.
 
Climatul din sectorul de construcții se va deteriora pe termen scurt, ceea ce va determina scăderea numărului de salariați, în acest sector intensiv în capital și forță de muncă. Aceste evoluții sunt determinate de dinamica nefavorabilă recentă a comenzilor, în contextul
amânării relansării investițiilor publice și private.
 
Aceste date INS exprimă faptul că situația economică se menține dificilă pe plan intern (mai ales din perspectiva termenului scurt), evoluție determinată de dinamica nefavorabilă a investițiilor productive.  
 
Andrei RĂDULESCU
BT Research Team

Comenteaza