BUSINESS FOCUS Restanțele la credite au scăzut în septembrie

 BUSINESS FOCUS Restanțele la credite au scăzut în septembrie
Banca Națională a României (BNR) a publicat datele cu privire la structura teritorială a creditelor și depozitelor în septembrie. Volumul restanțelor la credite a scăzut pentru a cincea lună la rând, cu un ritm lunar de 2,3%, la 27.2 miliarde de lei în septembrie, nivelul minim din ultimii doi ani.

 

Comparativ cu septembrie 2013, volumul creditelor restante s-a contractat cu 19,1%, în timp ce raportat la finalul anului trecut declinul este de 16,8%. Rata restanțelor la credite a continuat tendința descendentă inițiată în luna mai, reducându-se la 12.7% în septembrie (nivelul minim de la începutul anului 2013). 

Această evoluție a fost determinată de declinul ratei restanțelor la credite pe segmentul lei, de la 12,7% în august la 12% în septembrie. Rata restanțelor la creditele în valută a crescut de la 13,1 la 13,2%. 
 
Datele BNR pentru structura depozitelor indică o creștere a ponderii depozitelor în lei în totalul depozitelor, de la 62,1% în august la 62,3% în septembrie (din care 32% depozite la vedere și 68% depozite la termen). Pe segmentul depozitelor în valută (37,7% din total) 71,4% erau la termen și 28,6% la vedere în septembrie. Ponderea depozitelor la termen în totalul depozitelor (lei, valută) a urcat de la 69% în august la 69,3% în septembrie. 
 
Evoluția acestor indicatori confirmă procesul de însănătoșire a sectorului bancar intern, în intensificare în perioadă recentă, date fiind eforturile băncilor pentru restructurarea portofoliilor, la recomandarea băncii centrale.  
 
În scenariul central ne așteptăm la o relansare a creditului neguvernamental total (în dinamica an/an) până la finele primului semestru din 2015, la continuarea tendinței de scădere a ratei restanțelor la credite, dar și a ratei creditelor neperformante. 
 
Acest scenariu este susținut de o serie de factori, printre care se menționează: deciziile recente și perspectivă continuării procesului de relaxare a politicii monetare; premisă relansării fluxurilor investiționale productive în economie, cu impact de dinamizare pentru piață forței de muncă; perspectivele de accelerare a ofertei de credite, pe măsură restructurării creditelor neperformante. 

Andrei RĂDULESCU


BT Research Team

Comenteaza