BUSINESS FOCUS Autorizaţiile de construcţii rezidenţiale au crescut în septembrie

BUSINESS FOCUS Autorizaţiile de construcţii rezidenţiale au crescut în septembrie
Institutul Național de Statistică a comunicat datele privind dinamica autorizațiilor de construcții rezidențiale în septembrie, care a crescut cu 6,6% lună/lună în septembrie, la nivelul maxim din iulie 2013.

 

Această evoluție a fost determinată de evoluţia componentei urbane, cu un  avans lunar de 24,1%.  Componenta rurală a scăzut cu 2,7% față de august, până la 2.299.  Raportat la septembrie 2013 numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale a crescut cu 3%, evoluţia componentei urbane (+12,2%) contrabalansând declinul componentei rurale (cu 2,4%).

În perioada ianuarie-septembrie 2013 acest indicator avansat pentru ramura de construcții rezidențiale a scăzut cu 0,2% an/an, până la 29.032. Componenta urbană a consemnat un avans de 8,5%, până la 11.089; cea rurală a scăzut cu 4,9%, până la 17.943.

În primele nouă luni dinamica  autorizațiilor de construcții rezidențiale în mediul urban a fost favorabil influențată de o serie de factori, printre care se menționeză: declinul costurilor de  finanțare, relansarea creditului ipotecar în lei, creșterea salariului mediu net real și plusul de accesibilitate din perspectiva prețurilor pe piața imobiliară, după  ajustările din ultimii ani.

Componenta construcții rezidențiale în mediul rural pare să fi atins maturitatea. Per ansamblu, dinamica autorizațiilor de construcții rezidențiale din  septembrie și primele nouă luni exprimă premise de evoluție stabilă pentru segmentul construcțiilor rezidențiale pe termen scurt (această ramură a fost cea mai dinamică din sfera construcțiilor în acest an, cu un avans de 32,5% an/an în ianuarie-august).

Din perspectiva termenului mediu, segmentul construcțiilor rezidențiale ar  putea fi susținut de o serie de factori, printre care nivelul redus  al costurilor de finanțare și relansarea creditării în lei; perspective de  relansare a investițiilor productive, cu impact de dinamizare pentru piața  forței de muncă; potențialul de convergență către media europeană din  perspectiva numărului mediu de camere de locuit în proprietate/persoană.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza