BUSINESS FOCUS Industria a ajuns pe creștere după trei luni de declin

BUSINESS FOCUS Industria a ajuns pe creștere după trei luni de declin
Institutul Național de Statistică a publicat dinamica producției industriale în septembrie și primele nouă luni din 2014. După trei luni de declin, producția a crescut cu un ritm lunar de 2.4%, evoluție determinată de dinamica ramurii prelucrătoare.

 
 
Componentele energie/utilități și extractivă au scăzut cu ritmuri lunare de 3%, respectiv 4,9%. Raportat la septembrie 2013 producția industrială a consemnat un avans de 6,1%, notându-se dinamica industriei prelucrătoare (+7,6%). Ramurile extractivă și energie/utilități au scăzut cu 1,5%, respectiv  6,7%.
 
Se notează dinamica componentelor bunuri de consum îndelungat (+6.6%  an/an) și bunuri de capital (+13.4% an/an), evoluții care exprimă premise  mai bune pentru consumul privat și pentru investițiile productive pentru  trimestrele următoare. La nouă luni producția industrială a crescut cu 7,4% an/an, evoluție determinată, în principal, de dinamica ramurei prelucrătoare (+8,8% an/an).
 
Industria extractivă a crescut cu 0,6%. Componenta energie/utilități a scăzut cu 3,6%. Din analiza pe marile grupe industriale se notează dinamica componentelor bunuri de consum îndelungat (+8,2%) și bunuri de capital (+13,4%). Cele mai dinamici ramuri ale industriei în primele nouă luni au fost fabricarea altor mijloace de transport (+26,6%), hârtie și produse de hârtie (+28,7%) și fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (+63,6%).
 
Evoluția producției industriale în perioada ianuarie-septembrie 2014 a fost favorabil influențată de impulsul cererii externe (exporturile au crescut cu 7,1%, cu impact pentru industria prelucrătoare, în urcare cu 8,8%), dar și de redinamizarea consumului privat (comerțul cu amănuntul a crescut cu 7,4% în primele nouă luni).
 
Industria internă pare să funcționeze la ritmul potențial, majorarea acestui ritm fiind dependentă de redinamizarea investițiilor productive. Producția industrială s-a contractat în trimestrul III cu 1,2% față de trimestrul II. În scenariul macroeconometric central revizuit recent ne așteptăm ca economia să reaccelereze pe termen mediu (după decelerarea din 2014), evoluție determinată de relansarea investițiilor productive (ritmuri previzionate de 8,3% în 2015 și 9,3% în 2016, după contracția cu 6,2% prognozată pentru 2014).

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza