BUSINESS FOCUS 620.000 de șomeri înregistrați în țară

BUSINESS FOCUS 620.000 de șomeri înregistrați în țară
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele cu privre la dinamica pieței forței de muncă în octombrie. Numărul de șomeri s-a diminuat cu un ritm lunar de 3.000, la 620.000 în octombrie, la€“ nivelul minim din ultimii ani. Comparativ cu octombrie 2013, numărul șomerilor a scăzut cu 33.000.

 

Rata șomajului a stagnat la 6,7%, nivelul minim din octombrie 2012. În rândul bărbaților rata șomajului a stagnat la 7,1%, în timp ce la femei s-a situat la 6,1%. În perioada ianuarie-octombrie 2014 s-a consemnat o rată medie a șomajului de 6,9%, în ușoară scădere comparativ cu perioada similară din 2013 (7,04%). 
 
În perioada recentă, dinamica pieței forței de muncă (ușoară ameliorare) a fost influențată de dezghețarea investițiilor publice în toamnă, pe fondul contextului electoral (conform datelor Ministerului Bugetului, volumul cheltuielilor de capital ale statului s-a situat la 1,1 miliarde de lei în septembrie și la 2,6 miliarde în octombrie); majorarea salariilor, în contextul evoluției salariului minim pe economie (salariul mediu net a crescut cu 3,9% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2014); reducerea CAS la angajator cu 5% de la 1 octombrie. 
 
Șomajul ciclic s-a redus pentru a patra lună la rând în octombrie, conform estimărilor Băncii Transilvania. Cu toate acestea, șomajul structural se menține ridicat, dat fiind faptul că încă întârzie relansarea durabilă a fluxurilor investiționale productive în economia reală și implementarea unor noi măsuri de reducere a rigidității în ceea ce privește procesul de creare de noi locuri de muncă. 
 
Date fiind evoluțiile recente din piața forței de muncă, am revizuit ușor, în scădere, previziunile din scenariul macroeconomic central pentru rata șomajului. Conform scenariului macroeconomic actualizat, rata medie anuală se va reduce de la 7,04% în 2013 la 6,84% în 2014 și la 6,53% în 2015. Pentru 2016 previzionăm o rată a șomajului de 6,63%. 
 
Acest scenariu se bazează pe inflexiunea pe termen scurt și relansarea durabilă pe termen mediu a investițiilor productive în economie. Vom revizui din nou aceste previziuni după ce INS va comunica datele privind dinamica produsului intern brut și a componentelor în T3 (pe 3 decembrie) și dinamica pieței forței de muncă în noiembrie. 


Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza