BUSINES FOCUS Cresc investiţiile în agricultură, se stabilizează construcţiile

BUSINES FOCUS Cresc investiţiile în agricultură, se stabilizează construcţiile
Institutul Național de Statistică a comunicat datele cu privire la dinamica investițiilor nete în economia națională în trimestrul III, care au crescut cu 0,1% an/an, la 17,6 miliarde de lei.

 
 
Se notează dinamica componentelor utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu un avans anual de
4,3%, la 6,9 miliarde lei. Componenta alte cheltuieli a crescut cu 24,6% an/an, la 2,2 miliarde de lei. Componenta lucrări de construcții noi a consemnat un declin de 7,4% an/an, la 8,6 miliarde.
 
Ponderile componentelor utilaje și alte cheltuieli în totalul investițiilor nete în economie au crescut cu 1,4, respectiv 2,7% în trimestrul III comparativ cu perioada similară din 2013. Ponderea componentei lucrări de construcții noi s-a redus cu 4,1% în trimestrul III, evoluție care reflectă persistența unui climat investițional dificil (formarea brută de capital fix a consemnat un declin de 3,5% în trimestrul III).
 
În perioada ianuarie-septembrie investițiile nete în economia națională au scăzut cu 5,9%, la 42,7 miliarde de lei, evoluție determinată de declinul componentelor lucrări de construcții noi (cu 7,8%, la 19.7 miliarde) și utilaje (cu 9%, la 18 miliarde). Componenta alte cheltuieli a crescut cu 20,7% an/an, la 4,9 miliarde.
 
Ponderile componentelor lucrări de construcții noi și utilaje în totalul investițiilor nete în economie au scăzut cu 1,2, respectiv 1,6% la nouă luni, comparativ cu perioada similară din 2013. Structura investițiilor nete pe ramurile economiei în primele nouă luni ale anului a fost: agricultură (5,6%), construcții (19,1%), comerț/servicii (35,1%), industrie (38,5%).
 
Apreciem că declinul investițiilor din perioada ianuarie-septembrie (cu 5,9% cele nete, în termeni nominali, și cu 7,3% formarea brută de capital fix, în termeni reali (după ajustarea cu inflația)) a fost determinat de scăderea investițiilor publice; contextul regional caracterizat prin tensiuni geopolitice (criza din Ucraina); măsurile fiscale adoptate la începutul anului (taxa pe construcții speciale, acciza la carburanți) și incertitudinile privind politica fiscal-bugetară după alegerile prezidențiale.
 
Cu toate acestea, subliniem faptul că în agricultură investițiile au continuat să urce, cu 14% an/an în primele nouă luni. Se notează stabilizarea (la un nivel redus) investițiilor nete în sectorul de construcții.
 
Am actualizat previziunile privind dinamica investițiilor nete în economia națională pe termen mediu. Conform scenariului central actualizat, investițiile nete în economia națională ar putea crește cu 6,6% an/an în T4 2014, cu 9,7% în 2015 și cu 5,4% în 2016. Acest scenariu este susținut de factori precum stabilitatea macrofinanciară, reflectată și de declinul costurilor de finanțare la minime istorice; scutirea de impozit a profitului reinvestit începând cu 1 iulie; nivelul record al exporturilor; relansarea creditului în lei; premise de relansare a investițiilor publice.

Andrei Rădulescu

BT Research Team

 

Comenteaza