BUSINESS FOCUS. Autorizațiile pentru construcţii rezidențiale, în creștere cu 5%

BUSINESS FOCUS. Autorizațiile pentru construcţii rezidențiale, în creștere cu 5%
Institutul Național de Statistică a comunicat datele privind autorizațiile de construire de clădiri rezidențiale în decembrie 2014, care au scăzut cu 1,2% lună/lună în decembrie, la 2.682 de unități, în stabilizare după declinul sever din octombrie și noiembrie.

 
Se notează dinamica componentei rurale, în creștere cu un ritm lunar de 1,6%, la 1.740 unități. Componenta urbană a scăzut cu 6% lună/lună, la 942 de unități.  Raportat la decembrie 2013, numărul autorizațiilor de construire de locuințe s-a majorat cu 5,1%, evoluție determinată de evoluţia componentei urbane (+9,9%). Componenta rurală a crescut cu 2,6% an/an în decembrie 2014.
 
În 2014, numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale s-a redus pentru al șaselea an la rând, cu 0,3% an/an, la 37.672 unități. Această evoluție a fost determinată de declinul componentei rurale, cu 3,8% an/an, la 23.369 de unități. Componenta urbană a crescut cu 6% an/an, la 14.303. În 2013 și 2014 se observă o stabilizare a ritmului de declin pentru acest indicator (-0,2%, respectiv -0,3%), după scăderile severe din perioada 2009-2012. 
 
Această evoluție poate fi explicată prin declinul sever al costurilor de finanțare în economie (la minime istorice), accelerarea creditului ipotecar în lei, ameliorarea graduală a climatului din piața forței de muncă. Din perspectiva termenului mediu, ne așteptăm la o inflexiune a acestui indicator, susținută de premisele de intrare a economiei interne într-un nou ciclu economic, cu implicații favorabile pentru investiții, climatul din piața forței de muncă și creditarea bancară.
 
Posibilitatea accelerării fluxurilor de capital trimise de populația activă care lucrează în străinătate (pe măsura relansării Zonei Euro), dar și a inițierii unor procese de substituire a clădirilor rezidențiale în degradare se adaugă factorilor care pot susține o evoluție mai bună a numărului de autorizații de construcții rezidențiale, și, implicit, a pieței construcțiilor rezidențiale, pe termen mediu-lung.
 
În acest context, previzionăm continuarea tendinței de ameliorare a lucrărilor de construcții rezidențiale, după avansul cu 36% an/an din perioada ianuarie-noiembrie 2014. Printre factorii de risc pentru acest scenariu central subliniem fenomenul de îmbătrânire a populației, mai pronunțat în mediu rural, posibilitatea intensificării migrației permanente a forței de muncă, incertitudinile macro-financiare din sfera economiei mondiale/europene.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza