Sfat pentru tinerii antreprenori: descurcaţi-vă cum puteţi!

Sfat pentru tinerii antreprenori: descurcaţi-vă cum puteţi!
Cu toate că nu a adoptat până acum nicio măsură concretă pentru sprijinirea societăţilor comerciale nou-înfiinţate, guvernul taie şi din promisiuni.

Guvernul a revizuit proiectul de lege lansat în februarie ce viza sprijinirea societăţilor nou-înfiinţate. Din cele 10 facilităţi gândite iniţial pentru cei care încep o afacere au fost eliminate cele mai importante. Tinerii întreprinzători din Cluj s-au resemnat şi încearcă să răzbată în piaţă fără ajutorul statului.

 

Proiectul de lege elaborat în februarie a fost deja revizuit, cu toate că nu a fost pus în practică niciodată. Ministerul Economiei a ajuns la concluzia că nu toate cele 10 facilităţi oferite iniţial tinerilor până la 35 de ani care vor să înceapă o afacere pot fi onorate, aşa că a mai tăiat din acestea.

 

în noua variantă a actului normativ se renunţă la neimpozitarea profitului pe perioada cât societatea are calitatea de starter (primii trei ani). Guvernul a eliminat şi prevederea prin care se acorda scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci salariaţi, pe o perioadă nedeterminată, pentru un venit impozabil echivalent cu 500 de euro. Firmele noi nu vor mai beneficia decât de scutiri de la plata contribuţiilor sociale pentru patru angajaţi.  

 

“Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se utilizează venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datorează contribuţia individuală de asigurări sociale”, se menţionează în proiectul de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

 

 “O firmă nouă are mare nevoie de ajutor. Ea intră pe o piaţă concurenţială pe care este foarte greu să se facă cunoscută şi apreciată. Mult mai uşor se descurcă pe piaţă firmele vechi, care au deja relaţii stabilite şi o clientelă bine definită. Firmele noi se luptă în prima fază cu reclama, cu popularizarea, dar şi cu costurile, extrem de greu de suportat la început”, explică Mircea Miheştean, director al Oficiului Teritorial pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMM) Cluj.

 

“Oricum, nu te puteai baza pe aceste ajutoare, pe aceste facilităţi. Când începi activitatea nu te mai scuteşte nimeni. Ai probleme cu încasările, cu facturile, dar nu îi pasă nimănui dacă ai câteva luni vechime sau câţiva ani. Te lupţi de la egal la egal cu cei care au resurse. Se poate, dar greu”, spune Ştefan Mureşan, un tânăr antreprenor în sectorul construcţiilor.

 

în noul proiect de lege Ministerul Economiei a inclus, totuşi, un sprijin de cel mult 20% din valoarea unui proiect de investiţii. Condiţia cerută este aceea ca proiectul de afaceri să fi fost agreat de o bancă, iar cota de 20% să nu depăşească 10.000 de euro. “în general, ajutoarele oferite de stat sunt însoţite de o serie de obligaţii pe care firmele cu greu reuşesc să le onoreze. Trebuie să păstreze numărul de angajaţi, să respecte anumite condiţii şi nu ştiu câţi reuşesc”, subliniază directorul OTIMM. 

 

în schimb, în noul proiect sunt păstrate scutirile acordate firmelor noi de la plata taxelor către Oficiul Registrul Comerţului (ORC). Acestea ar urma să aibă acces prioritar la închirierea spaţiilor din incubatoarele de afaceri, din parcurile tehnologice sau de software. Se menţionează că angajaţii vor putea accesa orice formă de instruire în domeniul afacerilor organizată de Ministerul Economiei.

 

în ceea ce priveşte finanţarea, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii va putea oferi garanţii de până la 80% din valoarea creditelor solicitate. Noul proiect de lege precizează că o microîntreprindere îşi pierde acest statut după ce depăşeşte o cifră de afaceri anuală de 500.000 de euro, faţă de 200.000 de euro în varianta anterioară.

 

Evoluţia firmelor clujene în trim. I

 

înfiinţări         1.200

Suspendări         952

Radieri               388

Dizolvări             60

 

Sursa: ORC

Comenteaza