BUSINESS FOCUS Autorizațiile de construcții rezidențiale au crescut cu 6,4%

BUSINESS FOCUS Autorizațiile de construcții rezidențiale au crescut cu 6,4%
Institutul Național de Statistică a publicat dinamica autorizațiilor de construcții de clădiri în ianuarie care relevă creșterea numărului autorizațiilor de construcții locuințe cu 6,4% an/an, la 1.674 unități în prima lună a anului curent.

 

Se notează dinamica autorizațiilor din mediul urban, în creștere cu 8,4% an/an, la 596 de unități. Autorizațiile de construcțiile rezidențiale eliberate în mediul rural au urcat cu 5,4%, la 1.078 unități. Totodată, se observă o creștere semnificativă a numărului autorizațiilor de construcții nerezidențiale în ianuarie: +103% an/an, la 726 de unități.

Evoluția a fost determinată de componenta alte clădiri: +103% an/an, la 712 unități, din care 522 în mediul urban (+228% an/an). Autorizațiile de construcție de clădiri administrative s-au majorat cu 75% an/an, la 14 unități în ianuarie (din care 11 în mediul rural). Evoluția autorizațiilor de construcții (rezidențiale și nerezidențiale) exprimă premise de continuare a momentului favorabil din sfera lucrărilor de construcții rezidențiale/ nerezidențiale, cu implicații pozitive pentru inflexiunea sectorului de construcții, per ansamblu.

Acest scenariu este susținut de factori precum declinul costurilor de finanțare către minime istorice și relansarea creditării în moneda națională; perspectiva relansării investițiilor productive în economie (private, publice), cu impact pentru climatul din piața forței de muncă; premisele de accelerare a fluxurilor de capital trimise de populația activă care lucrează în străinătate, în contextul relansării Zonei Euro; substituirea clădirilor rezidențiale și nerezidențiale în degradare.

Se pot menționa și o serie de factori de risc pentru acest scenariu: evoluțiile din plan macrofinanciar extern, regional și intern, îmbătrânirea populației interne, posibilitatea intensificării migrației permanente a forței de muncă.

Andrei RĂDULESCU
BT Research Team

Comenteaza