BUSINESS FOCUS. Mai multe autorizaţii de construire eliberate

BUSINESS FOCUS. Mai multe autorizaţii de construire eliberate
Institutul Național de Statistică a comunicat evoluția autorizațiilor de construire de clădiri (rezidențiale, nerezidențiale) în mai 2015. Datele indică majorarea numărului de autorizații de clădiri rezidențiale cu 1,9% an/an, la 3.654, evoluție determinată de evoluţia componentei rurale: +4,8% an/an, la 2.343.

 
 
Pe de altă parte, componenta urbană a consemnat un declin de 3% an/an, la 1,311. În perioada ianuarie-mai 2015, numărul autorizațiilor de construcții clădiri rezidențiale s-a majorat cu 1,9% an/an, la 14.185, notându-se evoluţia componentei rurale, cu un avans de 4,3%, la 9.091. 
 
Numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale eliberate în mediul urban a scăzut cu 2,2% an/an, la 5,094. Pe de altă parte, numărul autorizațiilor eliberate pentru construcții clădiri nerezidențiale a scăzut cu 10,2% an/an, la 2.599, evoluție determinată de componenta alte clădiri (declin cu 10,7% an/an,  la  2,505). 
 
Numărul autorizațiilor eliberate pentru construcția de clădiri administrative a crescut cu 5,6% an/an, la 94 de unități. Dinamica recentă a autorizațiilor de construcții de locuințe exprimă premise de continuare a momentului favorabil din sfera construcțiilor rezidențiale (unul din cele mai dinamice sectoare ale economiei  în  perioada  recentă) pe termen scurt. 
 
Acest scenariu este susținut de creditarea în lei (mai ales a creditului ipotecar), dar și de perspectivele privind ameliorarea venitului real disponibil al populației (atât  prin creșterea salariilor, dar și prin reducerea TVA, de la 24 la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016). 
 
Printre principalii factori de risc pentru acest scenariu central menționăm intensificarea recentă a crizei elene, cu impact pentru climatul investițional, atât în sfera economiei financiare, dar și în economia reală.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza