BUSINESS FOCUS. Manageri optimişti în industrie şi servicii

 BUSINESS FOCUS. Manageri optimişti în industrie şi servicii
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat rezultatele anchetei de conjunctură efectuată la nivelul managerilor din industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii în iunie.

 
Managerii din industria prelucrătoare se așteaptă la o creștere moderată a activității (sold conjunctural de +7%) și stabilitatea numărului de salariați și a prețurilor pe termen scurt (perioada iunie-august anul curent). Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare ar urma să fie fabricarea băuturilor și fabricarea tutunului, cu solduri conjuncturale de +39%, respectiv +36%, conform sondajelor INS, evoluții explicate de cererea mai puternică din perioada vacanței de vară.
 
De asemenea, managerii din servicii previzionează o creștere moderată a activității în perioada iunie-august (sold conjunctural al anchetei statistice de +10%), cu impact pozitiv pentru numărul de salariați (majorare moderată), dar într -un context de stabilitate a prețurilor. Managerii din sectorul de construcții și din comerțul cu amănuntul anticipează un ritm mai dinamic de creștere pe termen scurt, cu impact favorabil pentru numărul de salariați (majorare cu un ritm moderat), dar fără presiuni inflaționiste (stabilitate a prețurilor în construcții și scădere a prețurilor în comerțul cu amănuntul, pe fondul reducerii nivelului TVA de la 24 la 9% la alimente de la 1 iunie). 
 
Perspectivele mai bune pentru aceste sectoare sunt determinate de perioada vacanței de vară (inclusiv de vacanța românilor care lucrează în străinătate), dar și de dezghețarea investițiilor în aceste ramuri ale economiei. Rezultatele sondajelor INS confirmă dinamica indicatorilor avansați comunicați de Comisia Europeană (indicatorul sentimentul economic pe România s-a consolidat în iunie la nivelul maxim din toamna anului 2008). Evoluțiile recente ale rezultatelor sondajelor INS confirmă scenariul macroeconomic central BT, confirm căruia economia internă va accelera pe termen mediu, prin relansarea investițiilor productive. 
 
Acest scenariu este susținut de o serie de  factori: perspectiva mixului intern de politici economice; redinamizarea creditării în moneda națională; nivelul de stabilitate economico-financiară și reducerea dependenței  de finanțarea internațională. Printre factorii de risc pentru acest scenariu central menționăm intensificarea crizei elene, cu impact asupra direcției fluxurilor internaționale de capital adresate țărilor din Europa emergentă. După comunicarea datelor finale privind dinamica produsului intern brut și a componentelor acestuia pe trimestrul I și identificarea unei soluții definitive pentru Grecia vom revizui acest scenariu macroeconomic central.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza