Angajaţii din Bucureşti şi din Cluj sunt mai „ieftini“ decât cei din Praga, Varşovia sau Bratislava

Angajaţii din Bucureşti şi din Cluj sunt mai „ieftini“ decât cei din Praga, Varşovia sau Bratislava
România este una dintre cele mai bune destinaţii de investiţii, arată o analiză realizată de compania de consultanţă în management Hay Group România.

„Suntem o ţară superbă din punctul de vedere al aşa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India şi mai ieftini decât China şi decât ţările din Vest, iar forţa de muncă are o pregătire comparabilă cu cea a angajaţilor din Vest. De aceea, mulţi investitori con­tinuă să vină în România", a spus Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services în cadrul Hay GroupRomânia.

Într-adevăr, costurile cu forţa de muncă din Bucureşti sunt mai mari cu valori cuprinse între 33% şi 40% doar în cele cinci oraşe din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse în analiză.

În mod surprinzător, chiar şi în China, o ţară recunoscută pentru faptul că are multă forţă de muncă la costuri rentabile, sunt unele oraşe în care angajaţii din multina­ţionale sunt mai bine plătiţi decât cei din Bucureşti.

Spre exemplu, în Shenzen (sediul central al furnizorului de soluţii IT&C Huawei), dezvoltarea economică accelerată din ultimii ani a condus la o creştere a costului cu forţa de muncă, cheltuielile salariale sunt cu circa 30% mai mari decât în Bucureşti şi cu 47% mai mari decât în Cluj, mai arată datele Hay Group.

 

Comenteaza