BUSINESS FOCUS. Comerţul cu amănuntul creşte cu 5%

BUSINESS FOCUS. Comerţul cu amănuntul creşte cu 5%
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele privind dinamica vânzărilor din comerțul cu amănuntul în iulie și primele șapte luni ale anului curent.

Vânzările din comerțul cu amănuntul au crescut cu un ritm lunar de 1,1% în iulie, evoluție determinată, în principal, de evoluţia componentei carburanți, în urcare cu 4,1% lună/lună (avans susținut de scăderea cotațiilor internaționale la țiței, cu impact asupra prețurilor la pompă). Vânzările de produse nealimentare și de bunuri alimentare/ băuturi/ tutun au consemnat creșteri marginale în iulie față de iunie: 0,1%, respectiv 0,4%. Raportat la iulie 2014, vânzările din comerțul cu amănuntul au crescut cu 9.6%, cea mai bună dinamică din martie 2014. 
 
Se notează dinamica vânzărilor de bunuri alimentare/ băuturi/ tutun, în creștere cu 23,1% an/an, influențată de reducerea TVA la alimente și servicii de alimentație, de la 24 la 9% începând cu 1 iunie. Vânzările de carburanți au crescut cu 5,8% an/an, evoluție susținută de declinul cotațiilor internaționale la țiței (în medie, cu 47% an/an), cu impact asupra prețurilor la pompă. Vânzările  de produse nealimentare au urcat cu 1,6% an/an în iulie. În primele șapte luni comerțul cu amănuntul a crescut cu 5,6% an/an, notându-se evoluţia componentei produse alimentare/ băuturi/ tutun (+13,3% an/an).  
 
Vânzările de carburanți au urcat cu 5,8% an/an. Cele de produse nealimentare au scăzut cu 0,5% an/an. Evoluţia comerțului cu amănuntul (barometru pentru consumul privat, principala componentă a produsului intern brut) din perioada ianuarie-iulie a fost influențată favorabil de reducerea TVA la produse alimentare și la servicii de alimentație de la 1 iunie; majorarea salariilor în economie (există o corelație puternică între evoluţia comerțului și cea a salariilor); scăderea prețurilor la pompă, în contextul declinului cotațiilor internaționale la țiței; așteptarea reducerii TVA general, cu impact asupra vânzărilor de produse nealimentare; extinderea rețelelor de supermarketuri, fiscalizarea mai atentă a economiei. 
 
Datele INS confirmă scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania. Conform acestui scenariu, consumul privat ar putea crește cu un ritm mediu anual de 4,7% în perioada 2015-2017, perspective susținute de majorarea venitului real  disponibil al populației (creșterea  salariilor și scăderea TVA), dinamizarea creditării în lei și fiscalizarea mai activă a economiei. 

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza