Companiile energofage primesc scutiri pe 10 ani

Companiile energofage primesc scutiri pe 10 ani
19 companii energo-intensive au primit acorduri pentru exceptare de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, facilitate care înseamnă un ajutor economic ce permite păstrarea competitivităţii pe o piaţă concurenţială.

Exceptările au valabilitate de 10 ani şi vor fi monitorizate anual, urmând ca în 2016 să se facă o prima verificare a menţinerii criteriilor de eligibilitate a companiilor beneficiare. Cele care au primit aceste acorduri activează în producerea de îngrăşăminte chimice, reciclarea deşeurilor, industriile siderurgică, cimentului, hârtiei şi cartonului.
 
Prin prevederi se urmăreşte diminuarea presiunii costurilor cu energie electrică pentru marii consumatori de energie electrică, astfel încât să îşi păstreze sau să îşi ridice competitivitatea pe diverse pieţe. Bugetul alocat programului pe 10 ani e estimat la 750 de milioane de euro. Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins între 40 şi 85%, în funcţie de electrointensivitate.

Comenteaza