Clujul s-a clasat pe locul doi în programul Prima Casă

Clujul s-a clasat pe locul doi în programul Prima Casă
Achiziţia unei locuinţe cu ajutorul programului Prima Casă va fi posibilă şi de-a lungul acestui an. Cel mai popular program guvernamental al Fondului Naţional de Garantare (FNG) va continua, fondurile ridicându-se la 1,5 miliarde de lei.

Banii vor fi de ajuns pentru doar 9.000 de români, deşi în 2015 băncile au acordat de trei ori mai multe credite prin Prima Casă, conform agenţiei imobiliare Edil Cluj. Apărut pentru a impulsiona o piaţă imobiliară paralizată, programul reuşeşte să intre în cel de-al optulea an de existenţă. Deşi luaseră în calcul să pună capăt acestei iniţiative, autorităţile au hotărât că Prima Casă să se deruleze şi în 2016, însă cu fonduri mai mici faţă de anii anteriori, de 333 de milioane de euro. 
 
Din 2009, programul a înregistrat numeroase modificări şi o popularitate în creştere, ajungând să fie cel mai de succes produs administrat de FNG. De-a lungul anilor, 160.000 de români au apelat la această soluţie pentru a-şi cumpăra o locuinţă, iar mai puţin de 1% au ajuns în situaţia de a fi executaţi silit. 40% dintre dosarele aprobate în 2015 au provenit din Bucureşti şi Ilfov, valoarea garanţiilor fiind de 120 de milioane de euro.
 
Capitala şi împrejurimile sale au fost urmate de judeţele Cluj, Timiş şi Iaşi, unde valoarea cumulată a garanţiilor a fost de 52 de milioane de euro. Băncile partenere ale FNG în Prima Casă sunt BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen, Unicredit Ţiriac, Bancpost, Piraeus, Creditcoop, Millennium, Banca Românească, Banca Transilvania, Credit Agricole, Marfin, OTP, Leumi, Romanian International Bank şi Intesa Sanpaolo.

Etichete
Comenteaza