Cum aducem acoperişurile verzi în ţara lui "Atenţie, cade tencuiala!". Proiect iniţiat la Cluj

Cum aducem acoperişurile verzi în ţara lui
“Pentru a discuta despre acoperişurile verzi în România, din păcate, e prea uşor. Suntem undeva pe la începutul construcţiei unei culturi”, spune Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR).

"Totuşi, acoperişurile verzi nu sunt o specie exotică, toată lumea se gândeşte la ele, apar frecvent în lucrările stundeţilor, valoarea acestora începe să fie conştientizată, însă de la ceea ce fac stundeţii ca exerciţii eduacaţionale şi până la ceea ce se întâmplă în realitate este...încă un pas. În construcţii, se ştie bine că, totul se bazează pe reglementări.

Există peste 3.000 de astfel de normative, însă niciuna care să precizeze condiţiile în care trebuie să fie realizate acoperişurile verzi. Aşadar, din punctul meu de vedere ar fi patru factori care ar contribui la nașterea acestei culturi: educația și cercetarea, promovarea, normarea și acoperirea problematicii tehnice și prezența specialiștilor, care să nu lase această cultură să ajungă în zona derizoriului", a punctat Ţigănaş.

Un prim pas în ceea ce priveşte cel dintâi factor amintit de preşedintele OAR - educaţia şi cercetarea - a fost făcut de către compania clujeană SIMACEK Gardening, membră a grupului austriac SIMACEK Facility Management Group.

Aşadar, în perioada 2014 - 30 aprilie 2016, compania a derulat primul proiect de cercetare desfăşurat în România în domeniul acoperişurilor verzi extensive.

"Alegerea unui acoperiș verde extensiv în accepțiunea noastră este determinată în principal de reconversia spațiul construit într-un spațiu verde, natural și ecologic. Mai mult, un acoperiș verde extensiv ajută la captarea și reținerea apelor pluviale de pe acoperiș reducând astfel supraîncărcarea sistemului de canalizare. De asemenea, succesiunea de straturi din sistemul de acoperiș verde extensiv ajută la îmbunătățirea eficienței termice a clădirii", a explicat Karácsonyi Noémi , CEO SIMACEK Gardening.

"Cercetarea noastră derulată pe parcursul celor doi ani a confirmat caracteristici avantajoase ale celor 3 componente de bază din stratificația sistemului de acoperiș verde extensiv. Substratul deopotrivă cu placa de drenaj și vegetația selectată în proiect au arătat rezultate care contribuie la o retenție crescută a apelor meteorice și respectiv la creșterea de acumulare masei vegetale în cazul speciilor de Sedum fără suplimentarea cantității de apă necesare prin irigare.

Mai mult decât atât, cele 3 componente studiate rețin 85% din apa pluvială, iar restul de 15% ajunge în gurile de scurgere cu un decalaj de 4 ore astfel evitându-se supra-aglomerarea sistemului de canalizare în zonele urbane", a completat Marina Negura, Director Executiv SIMACEK Gardening, managerul tehnic al proiectului.

Costul acoperişurilor verzi

La o suprafaţă de 100 mp, costul se ridică la 30 de euro/mp, iar întreaga lucrare poate fi realizată în circa 3 zile. Amortizarea investiţiei se realizează într-un interval de 10 - 30 de ani, în funcţie de mentenanţă.

În România, SIMACEK a realizat lucrări ce însumează o suprafaţă totală de 10.000 de mp, cea mai amplă fiind în Timişoara - 3.500 mp. În Cluj-Napoca, acoperişuri verzi, intensive şi extensive, se regăsesc la complexul de birouri The Office.

Solicitări ce vizează construirea de acoperişuri verzi extensive există şi în Iaşi, Târgu Mureş, Constanţa şi Bucureşti. În principal în sectorul privat.

SIMACEK Gardening este o companie clujeană care, din 2010, oferă clienților săi soluții de amenajare și întreținere pentru acoperișuri și terase verzi.

Proiectul de cercetare al companiei, "Development of new green product for Romanian market: green roof adapted for local resources and climate conditions", finanțat în cadrul domeniului Inovare verde în industria din Romania prin programul Granturi Norvegiene 2009-20014, s-a derulat atât în România (Cluj-Napoca) dar și în Norvegia (Særheim).

Alături de SIMACEK, în proiect au fost implicați trei parteneri norvegieni: ISOLA AS - cu experiență în cercetare și dezvoltare în domeniul acoperișurilor verzi și al hidroizolațiilor, NIBIO AS - Institutul Norvegian de Cercetare în Bioeconomie și Bergknapp - specialiști în lucrări de implementare soluții verzi. De asemenea, oficialitățile norvegiene, prin Innovation Norway Programme au urmărit realizarea și buna îndeplinire a proiectului în România.

Valoarea totală a proiectului de cercetare este de 656.229,00 euro pentru perioada 2014-2016 din care asistența financiară nerambursabilă primită de la Norway Grants reprezintă 284.000,00 euro.

România, ţara lui "Atenţie, cade tencuiala!"

În contextul în care, clădirile din centrul istoric al Clujului se degradează pe zi ce trece, iar la finalul anului trecut, bucăţi de tencuială de pe numeroase astfel de clădiri s-au desprins şi au căzut pe trotuar punând în pericol siguranţa cetăţenilor - o tânără a ajuns la spital după ce o bucată din tencuiala Hotelului Continental s-a desprins şi i-a căzut în cap - arhitectul Şerban Ţigănaş trage un semnal de alarmă: "trebuie să îmbrăţişăm o cultură a proprietăţii, mai bine spus, a întreţinerii acesteia".

"A fi proprietar nu înseamnă doar a avea drepturile de vânzare, cumpărare, închiriere şi de a plăti taxe şi impozite. A fi proprietar înseamnă să îţi îngrijeşti şi întreţi casa. Noi, acum, suntem ţara lui "Atenţie, cade tencuiala!". Construcţiile se desfac singure şi devin periculoase. Doar atunci când încep să fie oameni răniţi, ministerele şi primăriile se agită şi caută măsuri pompieristice de a interveni şi a aduce corecţii astfel încât să nu ucidă aceste case.

Există strategii de dezvoltare urbană pe care le îmbrăţişăm şi noi, directive europene, dar de la Bucureşti până la Cluj este cale lungă. Spre exemplu, în ceea ce priveşte acoperişurile verzi există două direcţii care nu funcţionează în România - normative care impun ca procent minim astfel de contrucţii (terase Paris) şi recunoaşterea lor ca spaţii verzi", a punctat Ţigănaş.

Comenteaza