De ce se scumpesc apartamentele la Cluj
- Scris de Calin Poenaru
- 08 Iul 2016, 13:04
- Economie
- Ascultă știrea
În ultimele 12 luni, apartamentele s-au scumpit în Cluj-Napoca, una din cele mai scumpe pieţe rezidenţiale din ţară, conform unei cercetări imobiliare a PropertyBook. Aceasta a vizat întrebarea „Cât se cere acum pe o locuinţă comparat cu preţurile de anul trecut?“. Preţurile la apartamente au înregistrat o creştere constantă.
Cele de 1 cameră (inclusiv garsoniere) costau 1.091 euro/mp în iulie 2015, iar în iunie 2016 au ajuns la 1.267 euro, în urcare cu 176 euro. Cele de 2 camere au o creştere de 153 euro/mp, iar cele de 3 camere, de 130 euro/ mp. La cele de 4 camere scumpirea a fost mai mică, de 95 euro/mp, ca urmare a interesului mai scăzut al doritorilor de credite Prima Casă pentru acest tip de apartamente.
Apartamentele din toate cartierele mari (centru, Zorilor, Mărăşti, Mănăştur, Grigorescu, Gheorgheni, Bună Ziua) au înregistrat creşteri de preţ. Apartamentele de 4 camere au înregistrat fluctuaţii, deşi trendul a rămas ascendent. În zona centrală, preţurile cele mai mari sunt la cele cu 1 cameră, unde preţurile cerute au ajuns la 1.488 euro/mp în iunie 2016, după ce în iulie 2015 preţul cerut era de 1.175 euro.
În cazul apartamentelor de 2 camere, cele mai scumpe cartiere (exclusiv centru) în iunie 2016 sunt Mărăşti şi Gheorgheni, cu 1.281 euro/mp, preţ cerut de proprietari, urmat de Zorilor şi de Grigorescu, cu 1.273 eur /mp, respectiv 1.260 euro/mp. Preţurile au crescut şi în Bună Ziua, într-un ritm mai puţin alert decât în restul Clujului.
Cererea de credite Prima Casă, unde potenţialii proprietari se orientează spre apartamente de 1-2 camere, nu a pus presiune şi pe categoria caselor şi vilelor. În Cluj-Napoca, o vilă cu 3 camere a ajuns la 143.750 de euro în iunie 2016, după ce în acum un an preţul cerut era de 141.250 de euro. Vilele de 4 camere au ajuns la 160.000 de euro în iunie 2015. Preţul acum este de 1.416 euro la vilele cu 3 camere şi de 1.086 de euro pentru 4 camere.
Valorile înregistrate în iulie 2015 erau de 1.304 euro/mp pentru casele cu 3 camere şi 1.008 euro/mp pentru 4 camere. Cercetarea a inclus toate anunţurile imobiliare încărcate pe portal în perioada iulie 2015 – iunie 2016 de către agenţiile din Cluj-Napoca. Analiza ia în calcul preţurile cerute în anunţuri. Propertybook este un motor de căutare care agregă toate anunţurile imobiliare: tranzacţii de tip vânzare, închiriere şi licitaţie bancară.
Cererea de locuinţe la Cluj, mai tare decât darea în plată
Tendinţele pieţei la Cluj sunt sintetizate de managerul agenţiei Habitas, Ioan Hosszu. „Mulţi clienţi au renunţat să îşi mai ţină banii în bănci având în vedere dobânzile mici şi au preferat o investiţie imobiliară. Un număr mare de clienţi au dorit să achiziţioneze imobile prin Prima Casă sau alte credite. Construcţiile noi nu au putut satisface numărul mare de cereri, multe apartamente fiind vândute în stadiu de proiect. Văd o stabilizare a preţurilor sau poate chiar cu mici tendinţe de scădere, undeva în limita 3-5%. E o perioadă foarte bună pentru cumpărare, iar preţurile se vor putea negocia un pic mai mult. Când cererea e foarte mare, vânzătorii nu mai prea negociază şi viteza cu care se vând ofertele este mai mare.
Legea dării în plată va avea un efect indirect asupra preţurilor. Nu vor exista multe apartamente care să fie date în plată şi să poată duce la scăderea preţurilor. În oraşele mari apartamentele date în plată se vor vinde repede şi nu vor afecta preţurile. Clujul este un oraş mare care atrage ca un magnet, atât pe cei dornici să facă o investiţie, cât şi pe cei care cumpără un apartament pentru copilul student sau vor să se stabilească, deci multe tranzacţii se fac fără credite imobiliare. Cererea e mai limitată acum, va aduce o perioadă de stabilitate, poate mici ajustări de preţuri. Numărul de tranzacţii ar trebui să fie mai mic în această perioadă.
Dobânzile bancare din ce în ce mai mici îi vor determina pe unii să găsească alte soluţii de a păstra banii, una find investiţiile imobiliare. Mulţi clienţi dornici de credite se orientează spre bănci care cer avansuri de 20-25%. Băncile care au ridicat avansurile pentru credite la 30-35% încep să ia în calcul o reducere a lor. Există o presiune şi pe continuarea programului Prima Casă, chiar într-o variantă modificată sau cu un avans crescut spre 15-20%. Dacă piaţa va fi asaltată din nou de un număr mare de cereri de la clienţi cu cash şi de clienţii cu credite, poate chiar cu Prima Casă, ar putea urma o nouă perioadă de creşteri”.