REPORTAJ Benzinăria ruşinii. Parkingul neoficial al Mănăşturului

REPORTAJ Benzinăria ruşinii. Parkingul neoficial al Mănăşturului
O staţie de combustibil dezafectată s-a transformat de mai mulţi ani în loc de parcare „la liber” pentru cine vrea să îşi lase maşina în cel mai aglomerat cartier al Clujului. Clădirea abandonată a devenit depozit de gunoaie şi cartier general al oamenilor străzii, care mai pun şi de un foc de tabără.

Înghesuite una în alta, în fosta benzinărie de pe strada Câmpului, colţ cu Frunzişului stau, care pe unde au găsit spaţiu şoferii, rable pe butuci şi autoturisme noi, hârburi şi maşini de firmă împodobite cu abţibilduri.

Dacă nu este loc în perimetru, oamenii le mai parchează şi pe trotuar. Mai ales dubele, care cu greu îşi găsesc un cotlon convenabil. Cum nimeni nu le ţine evidenţa, unele stau câteva minute, unele ore sau zile întregi, iar altele, de o veşnicie. Au intrat în moarte clinică.


 
Pompele de la benzinărie, abandonate demult, sunt folosite ca baruri în aer liber. Îşi mai ostoiesc oamenii setea cu o bere, un suc, pe caniculă. Berea oficială a aşezământului este Tuborg, iar băutura carbogazoasă recomandată, Fanta de portocale, dacă e să ne luăm după ambalajele aruncate claie peste grămadă. 


 
Numai muzica mai lipseşte şi atmosfera e asigurată. Mărturiile consumaţiei se găsesc peste tot. Important este că sunt avertizări cu „Fumatul interzis!”. Desigur, toată lumea le respectă, mai ales în benzinărie. De altfel, aici au existat un cafe bar şi chiar o spălătorie auto, atestate istoric prin inscripţiile de pe clădirea de vizavi, abandonată din timpuri imemoriale. 


 
Teoretic, ai putea plăti şi cu cardul, numai să ai ce să cumperi. Eurocard-MasterCard. Că aşa e menţionat la pompe. Şi că „Nu alimentăm mai puţin de 2 litri”. Normal, ca orice afacere care se respectă.

Perimetrul este intens folosit şi ca rampă de gunoi în aer liber. Aici fiecare depozitează ce vrea: cartoane, peturi, pungi de chips, mopuri, badoage, inclusiv bare de protecţie de la autoturisme. Ba chiar şi un scaun directorial, numai bun pentru viitorul manager al aşezământului. 


 
La doi paşi de fosta benzinărie, primăria a instalat panouri cu avertismentul „Depozitarea deşeurilor interzisă. Amendă de la 500 la 3.000 de lei!". Totuşi, pentru a nu-i tulbura excesiv pe cei care fac ce vor prin zonă, angajaţii municipalităţii l-au montat după un gard, sub un copac.

Oamenii străzii fac legea: tabăra s-a instalat lângă pârâul învecinat, cu foc cu tot. Spre disperarea pompierilor, care descind constant la mulţimea de reclamaţii. Practic s-a format o adevărată junglă: apa de-abia se mai vede de pe pod, de copaci şi de tufişuri.


 
Pentru unii publicitari, care îşi oferă serviciile direct de pe ruine, deplorabila zonă este una de vânzări, fiind situată lângă un înţesat sens giratoriu, unde zilnic, în fiecare după-amiază, aşteaptă la coadă sute de maşini pe direcţia navetismului de Floreşti. 
 
AAM Group a instalat peste mizeria de aici o mulţime de panouri publicitare. Chef Foa găteşte de zor, tencuiala Stark Putz la 44 de lei le face cu ochiul şoferilor, pe un stâlp au apărut reclame cu Dedeman şi Carrefour, iar un nou restaurant ocupă un banner imens în spatele clădirii.


 
„Benzinăria aia era a odată a Petrom, inclusiv construcţia de lângă ea, dar am înţeles că e în litigiu. De cel puţin cinci ani e în aceeaşi situaţie. La un moment dat era un anunț de vânzare, dar a dispărut. Riveranilor le convine, au unde să își parcheze mașinile. Problema e că se adună în spate boschetarii, dau foc, vin mereu pompierii”, ne explică o locatară din blocul învecinat. 


 
De altfel, un grup de vecini s-a adresat primăriei, prin Mihaela Diana Botezan, dar municipalitatea a replicat că nu poate face mare lucru. „Vorbesc în numele tuturor vecinilor, cu referire la benzinăria dezafectată de la Câmpului, colţ cu Frunzişului, din Mănăştur.

Este în paragină de câţiva ani, un focar de infecţie. Locaţia poate fi demolată şi făcut ceva util, de la parc de joacă la parcare. Noi să vă dăm idei? De la incendii la scandaluri poţi întâlni orice la benzinărie. Este o mizerie şi un pericol public. Luaţi, vă rugăm atitudine în legătură cu acest "imobil"”, i-au transmis aceştia primarului Emil Boc.

 

„În urma verificărilor la faţa locului vă putem comunica următoarele: clădirea benzinăriei aflată la intesecţia str. Câmpului cu str. Frunzişului face obiectul unui proces de revendicare aflat pe rolul instanţelor de judecată. De asemenea, în urma verificărilor au fost depistate trei persoane care au fost sancţionate şi îndrumate spre localităţile de domiciliu. 
 
Pentru operativitate, în cazul tulburării ordinii şi liniştii publice vă rugăm să contactaţi dispeceratul poliţiei locale în vederea deplasării în teren a unui echipaj de intervenţie, pentru luarea măsurilor legale care se impun. Problema rămâne în atenţia noastră, pentru verificări ulterioare”, a răspuns poliţia locală.

Proprietarul, somat să igienizeze zona

"Poliţiştii locali verifică periodic zona indicată, atât sub aspectul autovehiculelor parcate nelegal, cât şi sub aspectul igienei terenului, respectiv a depistării şi evacuării persoanelor care, pentru perioade mai scurte sau mai lungi, locuiesc acolo.

La verificările din data de 1 septembrie, la intersecția străzii Frunzișului cu strada Câmpului a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru ocuparea trotuarului, conform HCL 61/2014. De asemenea, în data de 2 septembrie nu au fost depistate autovehicule oprite/staționate neregulamentar în zona menționată.

Actualul proprietar al clădirii şi terenului înconjurător a fost somat să igienizeze zona, acesta angajându-se în acest sens. Acţiunea va fi sprijinită şi de poliţiştii locali, care vor identifica persoanele fără adăpost şi le vor îndruma spre localitatea de domiciliu", este răspunsul formulat de Primăria Cluj-Napoca, la sesizarea ZIUA de CLUJ.  

Comenteaza