Cartierul recordurilor imobiliare. Tranzacţii de 50 de milioane de euro în Mănăştur

Cartierul recordurilor imobiliare. Tranzacţii de 50 de milioane de euro în Mănăştur
Mănășturul a fost cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.194) anul trecut, dar şi cu cele mai valoroase (49,9 milioane de euro). Cele mai mari operaţiuni din municipiu includ o clădire tip office și un supermarket, conform ediţiei a treia a „Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”.

Cea mai scumpă casă tranzacţionată în 2015 este localizată în cartierul Andrei Mureșanu, operaţiunea fiind încheiată la 1,2 milioane de euro, iar cel mai scump teren vândut, în cartierul Între Lacuri, la 600.000 de euro.
 
Topul 10 cele mai valoroase tranzacții realizate de către persoanele juridice însumează 15,5 milioane de euro din cele 56 de milioane tranzacționate de persoanele juridice în 2015. În septembrie s-au înregistrat cele mai multe tranzacții imobiliare la nivelul municipiului.  
 
Bună Ziua este atât strada cu cele mai multe tranzacții (235), cât și cu cele mai valoroase (13,8 milioane de euro). Cea mai mare suprafață de teren tranzacționată în municipiu a fost de 15.000 mp, iar cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-a înregistrat în iunie, 37,4 milioane de euro.      
Cel mai frecvent au fost tranzacționate parcele de teren cu suprafețe cuprinse între 500 și 1.000 mp. Cel mai des au fost tranzacționate apartamente cu suprafețe utile de 35-55 mp. Doar 25,7% din tranzacțiile cu proprietăți imobiliare sunt finanțate din credite bancare. Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 15,6% din valoarea tranzacțiilor.
 
Echipa de evaluatori coordonată de Adrian Vascu, senior partner al companiei de consultanță Veridio a publicat al treilea ghid realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători în 2015. „Ghidul tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”, un proiect unic în România, oferă o oglindă a realității tranzacțiilor pe una dintre cele mai dinamice piețe de profil din țară.
 
Acest proiect se realizează anual cu sprijinul Direcției de impozite și taxe locale, în baza informațiilor din contractele de vânzare-cumărare înregistrate și conține date privind volumul și valoarea proprietăților tranzacționate, repartizarea pe tipuri de proprietăți (apartamente, case, terenuri, altele), prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întreg municipiul. 
 
“Suntem bucuroși ca am continuat demersul început cu trei ani în urmă punând astăzi la dispoziția celor interesați trei ediții consecutive ale singurului ghid imobiliar din România care are la baza informațiile din contractele de vânzare-cumpărare. Informațiile diverse conținute de aceste ghiduri permit analize diverse cu rezultate foarte interesante. Vom continua acest proiect și ne dorim ca și alte localități din România să realizeze același lucru”, a declarat Adrian Vascu
 
“Acest demers este extrem de important pentru noi. E un nou exemplu de implicare a specialiștilor în comunitate cu scopul de a crește calitatea vieții, până la faptul că ne oferă un reper oficial, clar, transparent care este de natură a descuraja orice tentativă de speculare a pieței sau de creștere artificială a prețurilor imobiliarelor. 
 
Oricine vrea să știe care e valoarea reală a pieței poate consulta acest ghid pe site-ul primăriei, ultimele trei ediții oferind o imagine de ansamblu, astfel încât orice decizie se poate lua în cunoștință de cauză”,
a explicat Emilia Botezan, șeful Biroului relații externe și investitori din cadrul primăriei, departament care a creat un instrument de acces pentru companii la informații relevante din perspectiva economică, www.clujbusiness.ro, pe care poate fi găsit ghidul.   

Comenteaza