Omul care a salvat marca Dacia s-a stins din viaţă

Omul care a salvat marca Dacia s-a stins din viaţă
Inginerul a cărui viaţă s-a confundat cu marca Dacia şi cu întreaga industrie auto din ţara noastră a decedat la vârsta de 74 de ani, transmite conducerea grupului Renault România.

Preşedintele Automobile Dacia, Yves Caracatzanis, comitetul de management al grupului şi colectivul companiei şi-au exprimat regretul profund în faţa pierderii celui care, timp de 48 de ani, a scris istoria automobilului românesc. 
 
Corneliu Stroe a fost unul dintre martorii naşterii şi creşterii uzinei Dacia la Mioveni, acolo unde a parcurs conştiincios toate etapele carierei profesionale până la rolul de director general al uzinei. Lui i se datorează salvarea mărcii Dacia, după anii '90 şi reîntoarcerea acesteia în marea familie a grupului Renault.
 
A fost cel care a contribuit semnificativ la asigurarea unei tranziţii de succes între vechea şi noua Dacia şi a apărat cu stoicism şi mândrie marca sa de suflet, folosindu-şi toate resursele pentru a-i asigura drumul cel bun. Acesta a avut rolul de purtător de cuvânt al industriei autohtone de automobile din poziţia de preşedinte al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România.
 
Constantin Stroe s-a născut pe 24 martie 1942 la Hulubeşti, Dâmboviţa. După ce a absolvit Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini Bucureşti, s-a angajat ca inginer la uzina Mecanică Teleajăn. Un an mai târziu se alătura proaspăt înfiinţatei Întreprinderi de Autoturisme Piteşti, unde a fost inginer, şef de secţie şi inginer şef de fabrică. 
 
În 1982 devenea director tehnic al Centralei Industriale de Autoturisme Piteşti, iar în 1989, director al Întreprinderii de Autoturisme Timişoara. Timp de 12 ani a condus destinele mărcii argeşene, din poziţia de director general al Automobile Dacia. În paralel, a reprezentat industria românească de profil, ca preşedinte şi director general al ACAROM, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România şi membru în comitetul Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile. 
 
Stroe a fost vicepreşedinte al Consiliilor de Administraţie Automobile Dacia şi Renault Technologie Roumanie. A avut un doctorat în ştiinţe tehnice, domeniul inginerie industrială, la Universitatea Politehnica Bucureşti. În anii 2000 şi 2010 a fost decorat de către statul român cu Ordinul Naţional « Serviciul Credincios» în grad de Cavaler, iar în 2004 de către statul francez cu distincţia « Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare». A patentat 3 invenţii recunoscute oficial şi aplicate, precum şi 7 inovaţii aplicate
 
„Automobilul de azi a devenit un loc de concentrare a numeroase domenii ale ştiinţei şi tehnicii actuale. În principiu, dar cu totul alte date, aşa era şi acum aproape o jumătate de secol , în 1968, când la Piteşti a început fabricarea Daciei 1100 », declara Corneliu Stroe, în iulie 2016, în revista Ştiinţă şi Tehnică, unul dintre ultimele interviuri acordate presei.

Comenteaza