Vânzarea Oltchim s-a amânat. Vuza trebuie să depună ofertă definitivă
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Mar 2017, 13:34
- Economie
- Ascultă știrea
Două companii au anunţat până la termenul iniţial de depunere a ofertelor neangajante, 27 ianuarie, că sunt interesate de activele combinatului vâlcean: Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, care să integreze Oltchim într-o structură alături de Someș Dej, şi grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al Oltchim.
„Ca urmare a solicitărilor primite de la participanții procesului de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim SA, precum și din cauza complexității proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante, pentru data de 26 iunie 2017”, a transmis conducerea societăţii, către Bursa de Valori București.
Adunarea creditorilor a aprobat modificarea planului de reorganizare a activităţii, la cererea Comisiei Europene, acceptând să vândă direct activele, astfel încât să elimine riscul pentru cumpărători de a rambursa ajutoarele de stat considerate drept ilegale de către executivul de la Bruxelles.
Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor operatori industriali şi a unor investitori financiari, patru oferte acoperind pachetele ce includ activităţi de fabricare de produse chimice, iar celelalte sunt doar pentru active.
Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane de lei, după pierderi de 48 de milioane în 2015, iar cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754 de milioane de lei. În 2016, statul a scos Oltchim la vânzare, pe nouă pachete de active.
Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în insolvenţă în 2013, iar consorţiul Rominsolv - BDO Busines Restructuring a devenit administrator judiciar.