Onorariile notarilor, anchetate de Consiliul Concurenţei

Onorariile notarilor, anchetate de Consiliul Concurenţei
Consiliul Concurenţei din România (CCR) a pus în dezbatere publică propunerea de angajamente formulată de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) în cazul ce face obiectul unei investigaţii declanşate de instituţie pe piaţa serviciilor notariale.

UNNPR a adoptat un cod deontologic, care cuprinde anumite elemente de natură a crea îngrijorări din punct de vedere concurenţial. Acestea se referă la modalitatea de fixare şi de încasare a onorariilor, la atragerea personalului instruit în cadrul birourilor notariale concurente, la introducerea unor restricţii privind publicitatea individuală, inclusiv în informarea consumatorilor cu privire la onorariile practicate şi popularizarea unor modele de acte şi proceduri notariale, a unor puncte de vedere, soluţii pentru speţe concrete.
 
În opinia CCR, existenţa acestor practici care au fost interzise are efecte benefice asupra onorariilor plătite de clienţi pentru serviciile şi procedurile notariale. "Având în vedere că Ministerul Justiţiei fixează limite minime ale onorariilor, interzicerea oricăror facilităţi la plata acestora sau a fidelizării clientului ar restricţiona suplimentar concurenţa prin preţ pe piaţa serviciilor notariale".
 
Evaluarea preliminară a relevat faptul că unele dintre prevederile codului deontologic care au ridicat suspiciuni privind distorsionarea mediului concurenţial au fost deja abrogate sau modificate pentru a elimina îngrijorările CCR. Aceste modificări au fost adoptate prin hotărârea consiliului UNNPR din 21 aprilie.
 
Conţinutul angajamentelor formulate de UNNPR a fost publicat pe pagina de internet a autorităţii de concurenţă. CCR a invitat persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de către UNNPR până la 14 august. După analiza observaţiilor formulate de către terţi, CCR poate solicita părţilor modificarea propunerilor şi poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor. 

Comenteaza