Revoltă față de schimbările fiscale. "Calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică"

Revoltă față de schimbările fiscale.
Vor fi consecințe grave după introducerea contului defalcat de taxă pe valoarea adăugată (TVA), iar calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică, avertizează președintele organizației Inițiativa pentru Competitivitate (INACO), Andreea Paul.

"1. Contribuabilii corecți vor fi primii loviți - pierderea de productivitate și blocajul financiar îi va termina pe micii producători și vânzători. Marii evazioniști de TVA (...) lucrează în conivență cu butoanele oficiale și în paralel cu economia oficială. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejați politic sau de servicii din "interes național". Până nu se rup aceste legături ale economiei paralele va fi mereu la fel.

2. Va scădea gradul de conformare la declararea TVA. Calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economică. Nu s-au prezentat analize ample si nici simulările reale, nici pe domenii rastranse de activitate sau zonale. Va fi bulversată toată economia în bloc. 

3. În scurt timp se va renunța la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca în cazul renumitului eșec al impozitului pe bacșiș. Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentală. Chiar avem memorie instituțională atât de scurtă? 

4. Haosul aferent în fiscalitate și în economie rămâne. Este incredibil că la ora actuală, niciun manager sau antreprenor nu știe cum va fi fiscalizat peste o lună sau două, căci, iată, apare o nouă ordonanță "de urgență". În aceste condiții cum să avem economie - afaceri - dezvoltare -cercetare sau transfer de invenții în economia reală? 

5. Se deteriorează drastic și pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri și reprezentanții statului. Suspiciunile vor guverna relațiile dintre mediul de afaceri și guverne, indiferent de culoarea lor politică. 

Nicăieri în Europa nu se aplică acest mecanism de colectare a TVA asupra întregii economii. Vecinii noștri bulgari au TVA mai mică decât noi și colectează TVA cu peste 8% mai mult din PIB, fără să aibă un sistem atât de complicat, de birocratic și de haotic, pur si simplu aberant, precum îl propune guvernul actual. Pe scurt, "split TVA" nu funcționează bine nici măcar acolo unde autoritatea fiscală e digitalizată și eficientă, necoruptă și înalt profesionalizată.

Problema structurală pe TVA la noi vine și din faptul că o bună parte a populației care trăiește în mediul rural consumă marfă nefiscalizată, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de prețuri de transfer, deși am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit încă din 2010. Azi lucrează efectiv vreo șase oameni. E ridicol! Nu se discută cu bulgarii cum reușesc ei să colecteze mai bine TVA decât noi. 

Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetență se transformă acum în legislație. Azi am primit cel mai puternic semnal ca acest guvern urăște economia privată și libera inițiativă, afacerile mici și mijlocii românești.

Sub presiunea deficitului care riscă să sară de 3% și a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuală dezechilibrează profund România pe termen scurt, mediu și lung. Socotelile actualui guvern sunt greșite!" susține președintele INACO.

Comenteaza