Promotor Start-up Plus: „Tinerii talentați pleacă în Oradea, Cluj sau dincolo”
- Scris de Calin Poenaru
- 05 Feb 2018, 14:10
- Economie
- Ascultă știrea
“Regiunea Nord-Vest (RNV) este un motor de dezvoltare în aceste două domenii, industrii creative și tehnologia informației (IT), și chiar dacă orașele mai mici din regiune se confruntă cu problema pierderii tinerilor talentați care pleacă ori în Oradea sau Cluj-Napoca, ori în străinătate, credem că un asemenea program va ajuta la rechemarea talentelor în orașele natale, prin ajutorul acordat pentru înființarea unor noi afaceri”, a menționat Andras Farkas, reprezentant al Grupului Pont Cluj (GPC).
Critbiz este derulat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), Camera de Comerț și Industrie Bihor, GPC. Programul a fost înființat pentru a genera o schimbare de perspective în lumea antreprenoriatului românesc prin descoperirea și educarea talentelor și prin crearea unei comunități de suport bazate pe expertiză și pe voința de a face diferența.
Misiunea principală a programului de trei ani este dezvoltarea strategică a sistemului antreprenorial din RNV (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) în sectoarele industrii creative și IT, prin crearea unei rețele de colaborare profesionale și comunități de suport. Programul se adresează persoanelor între 18 și 64 de ani cu domiciliul sau cu reședința într-un județ din RNV, care vor să întemeieze o afacere exclusiv în domeniile industriilor creative sau IT în zona urbană.
Inițiatorii se concentrează asupra formarea antreprenorială a minimum 400 de participanți din regiune și pe alegerea a 48 planuri de afaceri eligibile spre finanțare cu până la 40.000 de euro. Primul an de implementare a programului se concentrează asupra informarea și selectarea participanților și inclusiv asupra formarea a 400 de persoane selectate.
„Vor fi organizate 32 sesiuni de formare antreprenorială de către APPAR, cursurile acreditate de formare antreprenorială au o durată de 40 de ore și vor fi susținute în RNV, minimum două cursuri pe județ. Temele principale vizate la cursuri sunt: ce înseamnă impozitarea, ce este contractul comercial, cum funcționează sistemul bancar, care sunt etapele planului de afaceri și de marketing. Examenul final constă dintr-un test grilă și din prezentarea planului de afacere elaborat”, a menționat Jozsef Gonczi, vicepreședintele APAR.
Cele mai bune 15 planuri de afaceri din fiecare județ vor fi selectate pentru sesiunile de pitching județean, iar cele mai bune 48 de planuri și încă șase de rezervă vor fi selectate de către un juriu de specialitate. Dintre cei 48 de finaliști, 24 trebuie să provină din industriile creative, iar 24, din IT.
Minimum 30% din participanți în program trebuie să fie femei, iar cel puțin 10%, tineri între 18-24 de ani, cu excepția celor care nu urmează nici-o formă de învățământ și nu au un loc de muncă.
Partea de selectare a participanților se finalizează în octombrie, după care participanții care au obținut finanțarea vor participa la stagii de practică la firme în domeniul în care vor să-și înființeze afacerea. Anii 2 și 3 sunt dedicați pentru înființarea și funcționarea celor 48 de afaceri nou înființate.
Afacerile vor fi înființate estimativ în prima parte a anului viitor. Până acum s-au înregistrat 150 de persoane. Critbiz beneficiază de o finanțare de 11 milioane de lei din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.