Ultimul tren pentru tinerii antreprenori

Ultimul tren pentru tinerii antreprenori
120 de societăţi nou-înfiinţate, dintre care 20 din judeţul Cluj, se bat pentru 1,3 milioane de euro.

 Banii nerambursabili pe care guvernul i-a alocat sunt şi cei din urmă pentru acest an. Firmele nou-apărute care vor finanţare de la guvern trebuie să îşi pregătească de astăzi planurile de afaceri. Programul START pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători intră pe ultima sută de metri. 20 de societăţi clujene pot primi un ajutor nerambursabil de până la 100.000 de lei.

 

Tinerii antreprenori clujeni care vor să apeleze la ajutorul statului pentru a-şi deschide sau dezvolta propria firmă intră de astăzi în competiţia planurilor de afaceri, derulată prin Oficiul Teritorial pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj (OTIMMC). Aceasta este cea de-a doua etapă şi ultima a START, program care urmăreşte finanţarea celor mai bune planuri de afaceri. Din 5 până în 9 iulie, întreprinzătorii vor trebui să se înscrie online pe site-ul OTIMMC, pentru ca, ulterior, cei selectaţi să poată depune planurile de afaceri.

 

“Persoanele interesate vor trebui să completeze formularul online. Pentru depunerea proiectelor vor intra în ordinea înscrierilor pe site. în total, urmează să primescă bani circa 60 de proiecte de afaceri la nivel naţional, dacă acestea vor solicita finanţarea maximă admisă”, explică directorul OTIMMC, Mircea Miheştean. Prin acest program anual susţinut de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), societăţile cu o vechime de până la doi ani pot obţine până la 100.000 de lei în vederea dezvoltării afacerilor prin achiziţii şi investiţii în dezvoltarea capacităţilor de producţie.

 

“în 2010 s-au produs nişte schimbări în bine în cadrul acestui program. Alocaţia financiară a fost majorată de la 60.000 la 100.000 de lei, iar intensitatea sprijinului a crescut de la 49% din valoarea proiectului la 70%. Spre deosebire de anii trecuţi, când se acceptau spre finanţare primele proiecte de afaceri depuse, acum se vor analiza toate înscrierile şi se vor finanţa cele mai bune”, subliniază Miheştean.

 

Un dezavantaj ar fi că bugetul pentru finanţare a rămas la fel ca în anii trecuţi, motiv pentru care numărul firmelor care ar putea beneficia va fi mai mic. în afara surselor proprii, OTIMMC le oferă tinerilor posibilitatea unui credit contractat de la CEC.

 

“Clienţii au mare reţinere faţă de această soluţie. Cu toate că accesarea unui credit le oferă un punctaj suplimentar, oamenii nu sunt interesaţi din cauza precedentului existent. Niciunul dintre cei care a solicitat un credit în 2009 nu a primit până acum banii”, menţionează Miheştean.

 

Potrivit regulamentului, persoanele selectate pentru depunerea proiectelor de afaceri vor fi anunţate după 24 de ore de la încheierea înscrierilor. Acestea vor dispune de zece zile pentru depunerea proiectelor. Apoi, timp de cinci zile se va derula evaluarea, urmând ca după o lună MEC să anunţe câştigătorii.

 

Cele mai mari şanse de finanţare le au întreprinzătorii care au reuşit să participe la cursurile de pregătire din prima fază a proiectului. Bugetul alocat în 2010 e de 5,7 milioane de lei. în 2009, prin OTIMMC au fost finanţate 23 de planuri de afaceri, în valoare de 1,3 milioane de lei, cele mai multe din domeniile tehnologia informaţiei şi sănătate.

 

Vânători de oportunităţi

 

Printre cei înscrişi pentru START se numără Sveatoslav Vizitiu, care acum o lună a fost selectat pentru a-şi dezvolta businessul în incubatorul de afaceri din parcul industrial Tetarom I.

 

“Vreau să îmi dezvolt proiectul în domeniul informaticii şi trebuie să fac mai multe achiziţii de calculatoare. în plus, am nevoie de un software foarte scump. în mare, se poate spune că programul este foarte bun, foarte complex. Din cursul EMPRETEC înveţi o mulţime de lucruri practice, iar întocmirea planului de afaceri este şi ea extrem de solicitantă. Sper să câştig”, spune Vizitiu.


Comenteaza