Clujenii de la EnergoBit fac bani în El Dorado-ul eolian

Clujenii de la EnergoBit fac bani în El Dorado-ul eolian
Zeci de milioane de euro vor intra în conturile grupului clujean în 2009, în urma lucrărilor executate la parcurile de energie aflate în construcţie.

 30% din afacerile grupului EnergoBit vor proveni, în acest an, din lucrările la cel mai mare parc eolian din Europa, proiect de 1,1 miliarde de euro demarat de compania CEZ. Zona Dobrogei a devenit un adevărat El Dorado al investitorilor, deoarece energia eoliană le va aduce acestora câştiguri duble faţă de cea convenţională. 

 

“Prima etapă a proiectului de la Fântânele-Cogealac a presupus, pentru noi, un contract de 24 de milioane de euro. Pentru a doua fază, care nu va atinge această cifră, suntem în negocieri cu CEZ, însă avem drept de exclusivitate. Cele mai multe turbine vor veni cu vaporul, pe componente, de la fabrica General Electric (GE) din Germania. Noi vom asigura tot ceea ce ţine de conexiuni, reţelistică pe 90 km, staţii de transformare, telecomunicaţii”, spune Ştefan Gadola, vicepreşedinte al EnergoBit.

 

 Echipa detaşată de EnergoBit în Dobrogea numără aproape 100 de angajaţi. Parcul eolian CEZ va începe să producă energie electrică din aprilie 2010, mai precis 100-150 MW. “în Dobrogea au venit o mulţime de investitori, şi noi lucrăm pentru mai mulţi. Zona va fi un El Dorado al energiei eoliene. Vântul suflă constant cu 7m/sec, iar investiţia poate fi amortizată în 8-10 ani. Energia eoliană este interesantă nu atât pentru preţul de vânzare propriu-zis, cât pentru certificatele verzi, câştiguri suplimentare acordate pentru energia din surse regenerabile”, spune şeful EnergoBit. Menţionăm că un certificat verde, ce reprezintă o cantitate de 1MWh de energie din resurse regenerabile, se tranzacţionează cu până la 55 de euro.

 

Grupul CEZ a semnat, pe 4 septembrie, contractul cu GE pentru furnizarea de turbine eoliene ce vor fi instalate la Cogealac. Pentru etapa de 252,5 MW a proiectului, GE va livra 101 turbine cu o capacitate de generare de 2,5 MW fiecare. Ele sunt de acelaşi tip cu cele care se montează la Fântânele (139 de unităţi). CEZ construieşte în Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalată de 600 MW. Managementul proiectului este asigurat de compania ENERIA, contractor al lucrărilor de construcţie este Viarom - Eurovia (Franţa), iar lucrările electrice sunt executate de EnergoBit.

 

Clujenii au demarat şi un proiect propriu de parc eolian, de 40 de milioane de euro, în zona Tulcea. Proiectul se află în faza de obţinere a autorizaţiei de mediu, deoarece perimetrul a fost inclus în programul Natura 2000. Parcul EnergoBit va produce energie preluată de către sistemul energetic naţional. Printre lucrările mari în care este angrenat grupul clujean se numără staţia de transformare a Cotroceni Mall din Bucureşti. “Aşteptăm ca ACI să termine 70-80% din lucrările la stadionul municipal din Cluj, ca să putem să începem şi noi lucrările la instalaţia de nocturnă şi iluminatul. Va fi nevoie şi de o alimentare suplimentară a acestui obiectiv”, spune Gadola. Grupul Energobit, care cuprinde 17 societăţi, estimează, pentru 2009, o cifră de afaceri de 100 milioane de euro.

 

Eşecuri  pe linie la Cluj

 

In Cluj funcţionează, cu titlu experimental, două parcuri eoliene cu turbine second-hand. în cel din Tureni, doar una dintre cele patru este activă. Alt doilea parc a fost înfiinţat la limita cu Bistriţa-Năsăud de către Blue Line Energy Bistriţa. Un parc de 45MW/h ar urma să fie ridicat la Mărişel de Ramina Eol, dar se află încă la stadiul de măsurători, iar din zona Balomireşti, între Alba şi Cluj, au început să se fure stâlpii cu senzori.

 

Comenteaza