Guvernul ridică preţurile la alimente, construcţii şi maşini

Guvernul ridică preţurile la alimente, construcţii şi maşini
Majorarea la 24% a taxei pe valoarea adăugată reprezintă o nouă lovitură dată agenţilor economici privaţi, susţin oamenii de afaceri clujeni.

 Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la 24% bulversează viaţa economică a Clujului. Planificările pe termen lung sunt lăsate deoparte, iar oamenii de afaceri şi-au luat gândul de la strategii. Aşteaptă să vadă doar ce le aduce ziua de mâine.

 

Creşterea TVA se va resimţi în preţurile tuturor produselor de pe piaţă, de la cele alimentare până la materialele de construcţii, iar cei care vor plăti vor fi, deopotrivă, cetăţenii şi întreprinzătorii. De la 1 iulie, fiecare clujean ar urma să scoată din buzunar cu 5% mai mult pe produse, de la pâine la carburanţi. Cei care au rate la bancă sau plăţi în euro vor trebui să facă faţă şi unei deprecieri drastice a monedei naţionale. La alimente, preţurile sunt aşteptate să crească, pentru început, cu 5%, această majorare putând atinge şi 8%.

 

“Noi suntem dependenţi de importuri, iar marja de profit nu trece de 5%. în prima fază, producătorii vor creşte brusc preţurile cu 5%, pentru ca, apoi, să le recalculeze în funcţie de cerere. Piaţa neagră va ridica preţurile peste 8%, iar această măsură va mări evaziunea din sectorul alimentar, ce trece acum de 50%”, spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară. “Intrăm într-un vârtej. Ne alegem cu dispariţia producătorilor autohtoni, creşterea evaziunii şi inflaţie. Consumul, care a scăzut cu 25% de la începutul anului, va continua să se reducă ”, mai spune Minea.

 

în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), rezultatul va fi negativ, deoarece majoritatea s-au confruntat deja cu reduceri de preţuri şi costuri. “Vor fi competitive firmele care vor mai putea reduce din marja de profit, fiindcă piaţa nu va absorbi creşterea preţurilor. O parte dintre firmele care nu vor putea să menţină preţurile pot avea dificultăţi ce vor merge până la suspendarea temporară a activităţii sau faliment”, afirmă Mircea Miheştean, director al Oficiului Judeţean pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii.

 

în sectorul auto, impactul va fi dur, pentru că piaţa s-a contractat deja cu 30% faţă de 2009. “Această majorare de 5% se va adăuga costurilor actuale şi se va simţi în preţul final. Din cauza acestui context fiscal instabil nu poţi decât să te adaptezi, să îţi modifici planurile de la o zi la alta. Nu îţi mai poţi face planuri pe termen lung”, crede Ancuţa Abrudan, director comercial al RMB Inter-Auto. Pentru o maşină care acum costă 12.000 de euro, clujenii vor trebui să scoată din buzunar încă 600. “Clienţii vizează promoţiile. Nu îi mai interesează noutatea modelului, ci reducerea sau serviciile incluse în preţ, inclusiv cele post-vânzare. Oamenii au început să renunţe la siguranţă, la reparaţiile esenţiale pentru siguranţa lor”,  adaugă Abrudan.

 

Piaţa construcţiilor, deja afectată de criză, va resimţi creşterea TVA. “Pentru beneficiarul final, preţurile vor creşte cu minimum 5%. Lucrurile vor merge mai rău pentru piaţa construcţiilor: 5% e un procent important în valoarea unui imobil. Este vorba de un minimum de 5%, fiindcă unele firme vor profita de situaţie pentru a încerca să restabilească anumite preţuri”, spune Ioan Aşchilean, asociat în cadrul companiilor ACI şi Grup 4 Instalaţii.

 

Ştefan Dimitriu, preşedintele Construcţii Napoca, crede că efectele majorării TVA se vor resimţi în câteva luni. “Lumea trăieşte cu impresia că la finele unui calcul tehnic adăugăm 24 în loc de 19%. Nu e vorba de o simplă înmulţire, fiecare va încerca să îşi rentabilizeze produsul. Furnizorii vor veni cu altă bază de calcul. Trebuie să ne refacem planurile, să vedem ce achiziţionăm, la ce se renunţă”, conchide Dimitriu.

 

S-a eliminat taxa de solidaritate

 

Guvernul a decis să renunţe la taxa de solidaritate. Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal nu mai face referire la aceasta, ce urma să fie plătită de proprietarii mai multor locuinţe. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, spune că ea va fi reglementată separat, printr-un proiect de lege.

 

Comenteaza