Creşterea TVA se lasă cu scumpiri, falimente şi concedieri

Creşterea TVA se lasă cu scumpiri, falimente şi concedieri
Alimentele, hainele, combustibilii se vor scumpi după adoptarea măsurii de majorare a taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24%. Banca Naţională se teme de o inflaţie de 10% în acest an.

 Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la 24% a fost singura soluţie găsită de guvern după ce Curtea Constituţională a României a respins tăierea pensiilor cu 15%. Estimările economiştilor sunt sumbre: urmează inflaţie, falimente şi concedieri în masă.

 

Prin creşterea TVA la 24%, guvernul speră să atragă la bugetul de stat încasări suplimentare de 3,5-4 miliarde de lei până la sfârşitul anului. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a ţinut să sublinieze că această măsură nu a fost una dorită de guvern, ci una necesară. “Nu este ceea ce credem că e bine pentru România. în loc să ajustăm bugetul în zonele unde cheltuielile crescuseră iraţional, suntem în situaţia în care majorăm taxele. Am ajuns în situaţia apocalipsei taxelor”, a declarat Vlădescu.

 

Majorarea TVA va avea o serie de consecinţe în lanţ asupra mediului economic, prima fiind creşterea inflaţiei la 10-12% şi a cursului valutar peste pragul de 6 lei pentru un euro, după estimările BNR. Astfel, majorarea TVA cu 5% va duce la scumpirea tuturor produselor cu 5%. Specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) explică faptul că acest procentaj se va adăuga inflaţiei actuale şi va determina o creştere totală a preţurilor cu aproape 10%. “Al doilea moment ar putea determina majorarea inflaţiei cu încă două procente, din cauza panicii şi lăcomiei comercianţilor”, a menţionat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

 

Specialiştii sunt de părere că pe diverse categorii de produse vor fi creşteri de preţuri mai mari de 5%, iar consecinţe vor fi atât în rândul populaţiei, cât şi la agenţii economici. “Ştiam că se va ajunge la această creştere a TVA, dar nu credeam că se va întâmpla atât de repede. Calculele cu o creştere a preţurilor de 8-10% sunt corecte, deorece majorarea este una în lanţ. O consecinţă va fi în mod clar scăderea consumului. Am intrat într-un cerc vicios: creşterea TVA şi scăderea veniturilor vor duce la diminuarea consumului şi încasărilor la buget, iar în final va fi nevoie de noi taxe. Sunt posibile două scenarii: fie privatul va reduce şi mai mult marja de profit şi va absorbi creşterea TVA, fie o va include în preţuri. Cum marja de profit este însă aproape de zero, mai mult ca sigur că acest TVA se va reflecta direct în preţuri”, este de părere omul de afaceri clujean Ramon Moldoveanu.

 

“Luna septembrie este termenul, atunci se vor simţi mari mişcări sociale. Din punctul de vedere al guvernului, s-ar putea să fie şi deadline-ul său. Ghinionul guvernului este că lunile de vară sunt de concediu, când producţia se contractă în mod natural şi veniturile la buget scad. Din această cauză în septembrie puterea va fi în faţa unui scenariu catastrofal”, spune Moldoveanu. “Majorarea TVA îi afectează pe toţi, implicit pe pensionarii care credeau că au scăpat. Este o măsură cu efecte imprevizibile, care va determina creşterea şomajului, a numărului de falimente şi a inflaţiei. în plus, nici nu cred că va rezolva problema deficitului bugetar”, spune Mihaela Rus, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Clujeni.

 

Pe lângă creşterea preţurilor, economiştii se aşteaptă ca deciziile guvernului să ducă şi la creşterea evaziunii fiscale. Aceştia consideră că reducerea puterii de consum va duce la scăderea producţiei şi la creşterea importurilor, iar instabilitatea fiscală îi va alunga pe marii investitori. Propunerea de majorare a TVA va fi trimisă către Fondul Monetar Internaţional (FMI) ce se va întruni miercuri pentru a discuta noua strategie a guvernului de la Bucureşti. Ministrul Finanţelor speră ca banii de la FMI să fie viraţi cel târziu în 2 iulie.

 

Scenariul majorării TVA la 24%

 

 încasări suplimentare la buget: 3,5-4 mld. lei

 Creştere inflaţie: 10-12%

 Depreciere monedă naţională: 6-7 lei/euro

 Creştere şomaj, falimente

 Scădere consum

 

Comenteaza