Librăriile din Cluj şi-au făcut strategii de criză
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:12
- Economie
- Ascultă știrea

Diverta renegociază chiriile la nivel naţional. Grupul Librarium a renunţat deocamdată la planurile de a avea două unităţi uncţionale la Cluj, iar Diverta, societate care a intrat în insolvenţă, renegociază chiriile la nivel de lanţ.
Noul Book Corner, care face parte din grupul Librarium, va fi amenajat pe trei niveluri şi va ocupa spaţii la parterul, etajul şi mansarda unui imobil de pe Bulevardul Eroilor, mansarda fiind gândită pentru organizarea de evenimente. în noua formulă, librăria va avea şi o cafeanea. “Deschidem cât de curând, în una-două săptămâni. Mai întâi vom da în folosinţă parterul, apoi etajul şi mansarda. Ne-am dorit un spaţiu mai mare, cu aspect şi arhitectură care să se muleze mai bine pe conceptul nostru, de a avea o librărie care să fie mai mult decât atât, să fie un spaţiu de cultură”, a explicat Mihaela Bidilică, reprezentant la Cluj al grupului. Spaţiul de pe strada Iuliu Maniu a fost închis din 27 mai pentru relocare.
La conturarea planurilor pentru Cluj, ideea grupului Librarium era de a fi prezent pe piaţa locală atât cu Book Corner (pe I. Maniu), cât şi cu La Mansardă (Bd. Eroilor). Condiţiile economice actuale nu mai justifică însă funcţionarea ambelor spaţii, au argumentat reprezentanţii Librarium. “Centrul Clujului nu este suficient de mare pentru a permite două librării cu concepte similare. Totuşi, a înlocui un spaţiu cu altul mult mai mare este deja un semn de încredere în piaţa locală”, a menţionat Bidilică. Dacă în vechiul spaţiu Book Corner ocupa 140 mp, în noua locaţie librăria va dispune de 350 mp .
Chiar dacă denumirea pregătită pentru al doilea spaţiu de la Cluj era “La Mansardă”, după decizia de închidere a librăriei de pe I. Maniu se face şi “transferul” de nume, iar librăria se redeschide ca Book Corner. “Brandul şi-a câştigat deja prestigiu, e un brand cultural, ne caută autorii. Ni se pare că ar fi fost păcat să pierdem continuitatea. Book Corner a mers bine financiar, în condiţiile în care librăriile au dus-o mai greu în ultimele luni faţă de anul trecut. Avem încredere în piaţa de carte de la Cluj şi vrem un spaţiu care să se preteze pe deplin la ceea ce ne propunem noi să facem”, a spus Bidilică.
Cele trei librării Diverta de la Cluj sunt funcţionale, cu toate că societatea, parte a grupului RTC, a intrat în insolvenţă. “Cele trei locaţii rămân, nu avem deocamdată planuri de schimbări. Suntem în renegocieri la nivel de reţea pentru magazinele noastre. Sperăm că până la sfârşitul anului piaţa de carte se va mai revigora”, spun reprezentanţii Diverta. Compania a deschis trei unităţi la Cluj, Diverta Universităţii în centrul municipiului şi câte una în Iulius Mall şi Polus Center. Oficialii Cărtureşti au anunţat încă de anul trecut că acest grup este interesat să deschidă o nouă unitate de “carte, ceai, muzică, dichis” la Cluj. Cea existentă funcţionează în Iulius Mall, iar o nouă unitate ar urma să fie deschisă în centru, într-un spaţiu de 300 mp.
Libri a renunţat la Cluj
în aprilie 2009, retailerul maghiar de cărţi Libri a renunţat la spaţiul deţinut în Polus Center şi la orice plan de extindere în România. Conducerea grupului a decis ieşirea din ţara noastră din cauza situaţiei financiare generale şi a chiriilor ridicate practicate de mallurile din ţară. Compania a intrat pe piaţă în octombrie 2007, când şi-a deschis în Cluj primul magazin din România, odată cu inaugurarea Polus Center.