Proiectul Nervia, “încurcat” de Expo Transilvania

Proiectul Nervia, “încurcat” de Expo Transilvania
Dezvoltatorul va reveni cu propuneri pentru proiectul din zona Aurel Vlaicu. Traficul, relaţia cu imobilele existente şi funcţionarea centrului expoziţional au iscat discuţii în Comisia de Urbanism.
Proiectanţii, municipalitatea şi membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) nu au ajuns ieri la un acord în privinţa formei pe care o va lua noul complex, proiect discutat deja la întâlniri anterioare. Acesta se află în faza de Plan Urbanistic Zonal.

Proiectanţii de la Arhimar au propus ieri spaţii pe trei niveluri, în zona unei piaţete, alocate activităţilor de expoziţii şi posibila extindere a actualei clădiri în care funcţionează organizatorul de târguri Expo Transilvania. Arhitecţii au sugerat utilizarea străzii Dâmboviţei pentru a prelua o parte din trafic. Eugen Pănescu, membru al CTATU, a subliniat necesitatea comandării unui studiu de trafic privind impactul pe care noile funcţiuni îl vor avea în zonă, iar Mihaela Agachi, alt membru al comisiei, a atras atenţia asupra felului în care a fost mobilată parcela la această fază. “Nu ţineţi cont de valoarea clădirilor din zonă. Noul proiect ar trebui să aibă o relaţie prietenoasă cu vecinătăţile”, a subliniat Agachi. În replică, arhitectul Claudiu Botea, care a susţinut proiectul, a precizat că forma actuală reprezintă o propunere şi că se va reveni cu documentaţii de Planuri Urbanistice de Detaliu, după ce beneficiarul va stabili ce clădiri urmează să fie construite.

Cele mai ample discuţii au fost provocate de activitatea de centru expoziţional şi de viitorul acestei funcţiuni de importanţă strategică pentru oraş. Menţionăm că Expo Transilvania, actualul complex de târguri, funcţionează între parcelele pe care Nervia şi-a prevăzut proiectul şi utilizează ca parcare un teren care aparţine de fapt acestei companii. Investitorul are la dispoziţie 6,5 ha pentru acest complex, din care 5 ha concesionate de la municipalitate. “Care este viitorul acestei zone, care este viziunea pentru Expo Transilvania? Aceasta este într-o situaţie foarte proastă - nu are spaţiu de extindere, acum pierde şi parcările. Acest proiect nu îi dă nicio şansă”, a spus Eugen Pănescu, un alt membru al CTATU. “Vrem spaţiu expoziţional. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale concesiunii”, a subliniat primarul Sorin Apostu.

“Beneficiarul este de acord cu asta, am prevăzut astfel de spaţii. Terenul pe care sunt acum parcările Expo este proprietatea beneficiarului. Acesta poate oricum să ofere locuri şi pentru Expo (în noul ansamblu - n.red.)”, a precizat Botea. 4.500 de locuri de parcare ar urma să deservească întregul complex propus, conform proiectului. “Zona nu se poate aborda fără preocupare pentru compoziţia urbană. Acesta este certificatul de deces pentru Expo Transilvania sau, ca să mă exprim altfel, centrul va fi deposedat de locuri de parcare şi va fi imposibil de folosit acest spaţiu. Pe mine nu mă interesează chestiunile de proprietate, ci modul de funcţionare a unui centru unic în Cluj”, susţine Şerban Ţigănaş, membru al comisiei.

Primarul a subliniat că proiectanţii vor lua în calcul propunerile CTATU şi ideea de “punct strategic” pentru centrul expoziţional.

Potrivit propunerilor Nervia, noul complex ar urma să includă clădiri de până la 12-13 etaje pentru locuinţe, birouri, servicii, comerţ şi spaţii hoteliere. În zona centrală, cea în care a fost proiectată piaţeta, le-au fost alocate 10.250 mp spaţiilor expoziţionale şi unui shopping mall. Suprafaţa construită a viitorului ansamblu ar ajunge la 299.395 mp, spaţiile pietonale au 22.567 mp, iar cele verzi, 23.453. Amintim că o mare parte a terenului este prevăzut în actualul Plan Urbanistic General ca zonă verde, cu restricţii de construire, dar pentru acestea există propunerea de schimbare odată cu realizarea noului PUG.

Locul doi pe ţară la expoziţii

“Clujul este pe locul doi în România la organizarea de târguri şi expoziţii, după Romexpo. Există riscul să pierdem această poziţie. Un adevărat complex expoziţional ar avea nevoie de 20-30 ha”, a spus Claudiu Coşier, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.


Etichete
Comenteaza