Rădulescu despre decizia Nokia: Nu suntem căutaţi pentru munca intelectuală

Rădulescu despre decizia Nokia: Nu suntem căutaţi pentru munca intelectuală
Analistul economic Andrei Rădulescu crede că decizia Nokia este un semnal de alarmă pentru economia României, care pierde investiţii străine directe în domenii care necesită muncă intelectuală.

"Decizia luată de Nokia este nefavorabilă atât pentru economia Clujului, cât şi pentru economia României. Practic, arată că nu am reuşit, la nivel economic, să depăşim statutul de ţară căutată doar pentru forţa de muncă ieftină, pentru munca primară. Din păcate, se dovedeşte că nu suntem competitivi în continuare în atragerea de investiţii străine directe în domenii cu valoare adăugată mai mare, nu suntem căutaţi pentru munca intelectuală.

Plecarea ING, şi acum a Nokia trebuie să însemne un semnal de alarmă. Dacă nu reuşim să ne axăm pe atragerea de investiţii străine directe în domenii cu valoare adăugată ridicată, riscăm să devenim doar o staţie pentru companiile multinaţionale. Imediat ce vor găsi zone unde costurile sunt mai reduse, vor pleca din România. În câţiva ani, ar putea pleca toţi spre ţări cu forţă de muncă mai ieftină.

În plan secundar, decizia afectează piaţa forţei de muncă, deoarece sunt 120 de oameni care îşi pierd slujbele. Ei şi familiile lor erau dependenţi de salariile de la Nokia", a spus analistul economic Andrei Rădulescu.

Comenteaza