Producătorii de medicamente au găsit soluţiile pentru resuscitarea sistemului de sănătate. Vezi care sunt

Producătorii de medicamente au găsit soluţiile pentru resuscitarea sistemului de sănătate. Vezi care sunt
Producătorii de medicamente generice din România, care şi-au înfiinţat o asociaţie condusă de la Cluj, au pus pe roate un „pachet de soluţii" pentru ieşirea din criză a sistemului de sănătate, pe care îl supun dezbaterii publice.
">

"Un nivel satisfăcător al sănătăţii populaţiei, fără medicamente ori fără servicii de îngrijire a sănătăţii este, cel puţin deocamdată, greu de anticipat", spune preşedintele asociaţiei, Dragoş Damian, care este şi directorul producătorului clujean de medicamente Terapia SA.


El adaugă că finanţarea tot mai deficitară faţă de nevoile societăţii şi proasta gestionare a resurselor existente în sănătate "pun în pericol dreptul la viaţă, integritatea corporală, sănătatea fizică şi psihică a cetăţenilor, incapabili de autoapărare, ceea ce în fapt înseamnă un atentat la siguranţa naţională". Un raport al Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România, citat de Damian, arată arăta că aproape 97.000 de români au murit din cauze curabile în perioada de studiu 2000-2002. "Au fost decese evitabile, datorate ineficienţei şi inechităţii de sistem. Numărul avansat mai sus este cu siguranţă unul modest în comparaţie cu realitatea ultimilor 20 de ani, atâta vreme cât jumătatea rurală a populaţiei României continuă să fie subdiagnosticată", mai arată Damian.


Pachetul de măsuri propus de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România are trei piloni de bază - suplimentarea surselor de finanţare, utilizarea eficientă a resurselor şi respectiv optimizarea modului de funcţionare a sistemului de sănătate..

Comenteaza