Bursa cade cu 5% în această dimineaţă după prăbuşirea pieţelor externe. Carbochim Cluj, printre puţinele în creştere

Bursa cade cu 5% în această dimineaţă după prăbuşirea pieţelor externe. Carbochim Cluj, printre puţinele în creştere
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a căzut în această dimineaţă cu 5%, iar Fondul Proprietatea a atins minimul de la listare, sub presiunea prăbuşirii pieţelor externe.

Bursa de la Bucureşti a căzut cu 5,05% la deschiderea şedinţei, pe un rulaj de zece ori mai mare, investitorii reacţionând la corecţiile severe de pe pieţele externe, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010, iar titlurile FP ating minimul de la listare.

Doar trei titluri înregistrau creşteri în această dimineaţă - Electroargeş, Carbochim Cluj şi Alro Slatina.

Bursa de la New York a scăzut puternic ieri, principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%, după cea mai slabă şedinţă de la începutul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibilă nouă rundă de recesiune în SUA şi extinderea crizei datoriilor de stat în Italia şi Spania. Analiştii anticipează noi pierderi, deşi Wall Streeet a înregistrat corecţii în nouă din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Declinul burselor americane a dus la vânzări masive şi pe pieţele din Asia şi Europa. Bursele din Asia au căzut joi cu cel mult 5,5%, iar pieţele vest-europene au deschis şedinţa de vineri în picaj cu până la 3,5%.

Pe piaţa din România investitorii s-au grăbit încă din predeschidere să introducă ordine de vânzare la preţuri vizibil sub ultimele cotaţii de joi, însă ca şi în majoritatea şedinţelor cele mai mari volume au fost tot pentru acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile FP au căzut cu 4,23%, la 0,475 lei şi au atins, astfel, la cel mai redus nivel de la listare. Cu operaţiuni de 8,2 milioane lei, aceste titluri au asigurat 73% din rulajul bursei. Anteior şedinţei de vineri, un preţ mai mic a fost atins la 30 mai, când titlurile au închis la 0,485 lei.

"Panica i-a cuprins pe investitori încă de la deschidere, ca urmare a scăderilor foarte mari înregistrate pe piaţa americană şi pe pieţele din Asia. De asemenea, şi faptul că în piaţă nu sunt ordine de cumpărare care să suţină preţurile a mai alimentat şi mai mult scăderile înregistrate. Este posibil ca mai târziu piaţa să înceapă încet încet să-şi revină astfel încât să avem o şedinţă volatilă", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

La deschiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a căzut cu 4,67%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 5,5% sub nivelul de la închiderea sesiunii precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,87%.

La ora 10:16, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, era în picaj cu 4,79%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,4 milioane lei (2,7 milioane euro), sumă cu mult peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 1,7 milioane lei (puţin peste 400.000 de euro).

Căderea recentă a pieţelor poate fi atribuită mai multor factori. Datele economice din SUA s-au înrăutăţit, sugerând încetinirea şi mai accentuată creşterii după un prim semestru dezamăgitor. Totodată, criza datoriilor de stat pare că sfidează acordul încheiat în iulie de liderii europeni şi ameninţă să cuprindă Italia şi Spania, a treia şi a patra economie din zona euro.

 

Comenteaza