Guvernul taie 1,3 - 2 miliarde lei de la sumele interne alocate pentru investiţii în 2012
Proiectul de buget indică pentru anul viitor cheltuieli cu investiţiile în sumă de 37,8 miliarde lei, reprezentând 6,5% din PIB şi mai mari cu 2,4 miliarde lei decât valoarea prevăzută pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.
Din suma bugetată la investiţii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezintă însă proiectele care beneficiază de fonduri europene, incluzând cofinanţarea, iar fondurile nete care ar urma să vină în investiţii direct de la UE se cifrează la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
În aceste condiţii, cheltuiala internă pentru investiţii ar urma să se ridice la 26,2 miliarde lei.
Cheltuielile cu investiţiile bugetate programate pentru acest an se plasează la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezintă proiecte cu finanţare europeană, incusiv cofinanţarea. Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investiţii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezultă că din fonduri locale se cheltuiesc pentru investiţii circa 27,5 miliarde lei.
Aceste defalcări anuale demonstrează o scădere a cheltuielilor interne destinate investiţiilor în 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.
Pe de altă parte, la capitolul venituri bugetare sunt luate în calcul intrări din fonduri UE în sumă de 13,5 miliarde lei în 2012, cu 4,3 miliarde lei mai mari decât estimările pentru acest an. Dacă toate aceste sume ar fi contabilizate în contul cheltuielilor de investiţii, suma alocată din intern anul viitor ar fi cu 2 miliarde de lei mai mică faţă de cheltuielile din surse proprii efectuate în acest an.
Ca procent din PIB, reducerea cheltuielilor interne este şi mai amplă, de la peste 5% din PIB în acest an la aproximativ 4,5% din PIB.
Această scădere de la cheltuieli de investiţii a fost posibilă şi datorită deciziei Comisiei Europene de a accepta reducerea gradului de cofinanţare pentru România, cu titlu de excepţie.