Topul economic al săptămânii 19 dec 2011

Topul economic al săptămânii 19 dec 2011
1. Evoluţia bursieră a companiilor din Cluj. Piaţa de capital este cel mai afectat sector de cea mai severă criză economico-financiară mondială din ultimele decenii.

Bursa internă a fost decimată de primul val al crizei, indicii locali consemnând deprecieri de ordinul zecilor de procente în august 2007 - martie 2009. Aceasta resimte valul II al acestei crize (problema datoriilor suverane din economiile dezvoltate, manifestată în zona euro). După maximele locale din primăvară, indicii bursieri au consemnat scăderi ca urmare a propagării şi intensificării crizei datoriilor din Europa. Cum bursa este un barometru fidel al economiei, evoluţia acesteia exprimă premise nefavorabile pentru economie pe termen scurt, fiind în creştere probabilitatea ca aceasta să reintre în recesiune.


2. Piaţa imobiliară din Cluj. Se numără printre sectoarele cele mai lovite de criza globală. Declanşarea crizei mondiale în 2007 a surprins piaţa imobiliară din România în plină expansiune, practic o stare de supraîncălzire. Stoparea finanţării, odată cu intensificarea crizei financiare mondiale în 2008, a determinat instaurarea unui blocaj fără precendent: numărul de tranzacţii şi preţul activelor au consemnat scăderi semnificative comparativ cu valorile maxime din 2007. Preţurile la activele imobiliare continuă să se menţină ridicate, comparativ cu fundamentele economice (climatul macroeconomic actual şi potenţialul economic pe termen mediu, nivelul salariilor şi perspectivele de evoluţie a acestora, blocajul creditării). Sosirea celui de-al doilea val al crizei exprimă premise pentru noi scăderi. Oferta de locuinţe din piaţă ar putea să crească, pe măsură ce băncile vor accelera execuţia silită a celor care nu mai pot rambursa creditele ipotecare contractate.

3. Perpectivele de evoluţie a pieţei forţei de muncă în 2012. Aceasta a fost puternic afectată de primul val al celei mai severe crize mondiale şi de consecinţele acestuia. Se resimte deja cel de-al doilea - problema datoriilor suverane din economiile dezvoltate. Conform studiului realizat de Manpower, perspectivele de creare de locuri de muncă s-au diminuat în ultimele trimestre pe plan naţional. Pe plan local, managerii estimează că vor fi create locuri de muncă în sectorul IT, în centrele de servicii şi în sectorul energetic. Rămâne de văzut dacă aceste previziuni se vor concretiza, mai ales că economia reală ar putea reintra în recesiune pe termen scurt.

 

 

Comenteaza