Selecţie pentru arhitecţii care vor proiecta noua Libertatea

Selecţie pentru arhitecţii care vor proiecta noua Libertatea
Proprietarii activelor fostei fabrici de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca aleg luna următoare arhitecţii care vor lucra la proiectarea parcului tehnologic care ar urma să fie realizat în locul fostei unităţi de producţie.

În 30 ianuarie arhitecţii invitaţi vor depune proiectele cu propuneri de concept, urmând ca în următoarele săptămâni proprietarii şi specialişti în domeniu să aleagă varianta care va sta la baza noului proiect din zona gării. Decizia va aparţine unei comisii, formată din proprietarii şi administratorii proprietăţii Libertatea. "O comisie formată din noi şi din specialişti în arhitectură va analiza proiectele de concept. Proiectanţii participă pe bază de invitaţie. Sunt şase-şapte arhitecţi anterior selectaţi", a menţionat Sorin Dan, fost proprietar şi acum director general al Libertatea. La concurs participă arhitecţi străini, dar şi două birouri de proiectare clujene.

Proprietarii au anunţat la finalul anului trecut că unitatea de producţie va fi reconvertită în parc tehnologic, după ce subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a preluat 90% din societate. Aceştia au anunţat totodată lansarea unui concurs de arhitectură pentru concept. Preşedintele fondului a menţionat că până la sfârşitul lunii februarie vor fi aleşi arhitecţii responsabili de proiect.

Fosta unitate de producţie, amplasată pe un teren de 4,5 ha, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din tehologia informaţiei, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical. Fribourg Development, subsidiară deţinută de fondul privat de investiţii Fribourg Investments, localizat în Cipru, deţine 90% din societatea Libertatea şi devine dezvoltator al parcului tehnologic. Proiectul, denumit Liberty Center Technological Park, va atrage în primă fază investiţii estimate la 20 de milioane de euro.

Mare parte a clădirilor existente, în jur de 60-70%, vor fi păstrate şi adaptate noilor funcţiuni, iar la nivel arhitectural intervenţia asupra aspectului istoric al clădirilor va fi minimă, potrivit planurilor anunţate. Un alt aspect de care va trebui să ţină cont arhitecţii noii Libertatea va fi proiectarea "verde". Proprietarii susţin că noul centru va fi realizat cu utilizarea de tehnologii prietenoase cu mediul şi eficiente din punct de vedere energetic.

 

 

Comenteaza