Al doilea pariu câştigat pe Carbochim

Al doilea pariu câştigat pe Carbochim
În numai cinci luni de tranzacţionare efectivă, acţiunile societăţii clujene de produse abrazive şi-au dublat din nou valoarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Speculatorii cu acţiuni Carbochim au prilej de sărbătoare: titlurile societăţii clujene şi-au dublat valoarea faţă de cea înregistrată la finele lunii iulie. Acţiunile producătorului de abrazive urmează o creştere asemănătoare celei de la începutul verii trecute. În fiecare caz speculatorii inspiraţi şi-au dublat valoarea investiţiei.

De la 3,38 lei, la deschiderea de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din 27 iulie, o acţiune Carbochim a ajuns pe 16 ianuarie la preţul de piaţă de 7,00 lei, consemnând, în numai cinci luni, o dublare a acestuia. Cele mai importante majorări pe piaţa regulată, cu maximul zilnic admis de BVB, de 15%, s-au petrecut în zilele de 27, 28, 29 iulie; 1, 2, 3, 9, 10 august; 19, 21, 24, 25 octombrie; 16 decembrie şi 12 ianuarie. Ultima creştere a titlurilor a fost de 7,8%. Preţul unei acţiuni s-a majorat pe parcursul lunii iunie de la 3,78 la 8,50 lei. Conform ultimelor raportări la BVB, Electroargeş Curtea de Argeş deţinea 12,55% din capitalul social al Carbochim, Titus Dan Popa - 11,16%, Mircea-Pietro Ionescu - 10,79%, Ion Răducanu - 10,68%, restul fiind în posesia altor acţionari.

"Tranzacţiile cu titlurile Carbochim la acest început de an nu au fost spectaculoase ca volum, pentru că au implicat câte 400-600 de acţiuni pe zi, ţinând cont că societatea are 3,9 milioane de acţiuni. În vară au avut loc mai multe tranzacţii de pachete mari, dar din toamnă încoace nu am remarcat mari mişcări de volume. Societatea este mai degrabă una pasivă, gen Turbomecanica Bucureşti, deoarece nu a investit în dezvoltare în ultima vreme, iar dacă nu te dezvolţi, nu prea ai cum să rezişti pe piaţă. În plus, în această perioadă va fi mai greu să îşi vândă proprietăţile pe care vrea să le valorifice, pentru că investitori interesaţi se găsesc mai greu", apreciază Andrei Rădulescu, senior analyst la Broker Cluj.

În iunie, omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a intrat oficial în acţionariatul Carbochim prin cumpărarea a 11,12% din societate, prin intermediul companiilor Lineas Trade şi Fimansat. Directorul societăţii, Viorel Popoviciu, şi-a vândut participaţiile cu 5,8 milioane de lei, Broker Cluj, cu 3,5 milioane, iar SIF Banat Crişana, cu 4 milioane, la 8-8,50 lei/acţiune. Gălăţeanul prelua astfel, prin firmele sale, 46,5% din Carbochim şi ar putea fi obligat să deruleze o ofertă publică de preluare în condiţiile în care reglementările prevăd că dacă un acţionar depăşeşte pragul de 33% trebuie să acorde dreptul celorlalţi de a ieşi din companie la un preţ stabilit de un evaluator. Chelu deţine cel mai mare portofoliu de companii la BVB, controlând indirect peste 20 de firme, conform zf.ro, iar Top Capital îl cota cu o avere de 40 de milioane de euro. "Cătălin Chelu are acţiuni la zeci de societăţi, dar acţionează şi prin sute de interpuşi şi de off-shore-uri, mai ales când e vorba despre piaţa de capital şi jonglarea cu acţiuni ale SIF-urilor", potrivit Top Capital.

Interesul investitorilor este generat de terenul de 12 ha ce va fi disponibil după relocarea combinatului la Vâlcele: amplasamentul se pretează pentru un complex de locuinţe, un spital privat sau un centru de afaceri, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ. Compania a anunţat în august că va plăti dividende de 31 de bani pentru fiecare acţiune deţinută de investitorii înregistraţi la 20 mai 2011, sume provenite din profitul net pe 2010. La începutul acestei săptămâni, Popoviciu a informat că anul trecut socitatea a avut un contract de 1,1 milioane de lei cu firma Euro Club Timişoara. Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, fabricând corpuri cu liant ceramic, discuri de debitare şi dezavuare, abrazivi pe suport. Societatea, cu 225 de angajaţi în 2010, a înregistrat în acel an o cifră de afaceri de 28,2 milioane de lei şi un profit net de 2,1 milioane.

Cum au evoluat acţiunile

27 mai 2011 3,78 lei
22 iun. 2011 8,00 lei
27 iul. 2011 3,40 lei
16 ian. 2012 7,00 lei

Sursa: BVB

(D.E.)

 

 

Comenteaza